Henry Ragas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Henry Ragas
Életrajzi adatok
Születési névHenry Walter Ragas
Született1891. január 1.[1][2]
New Orleans
Elhunyt1919. február 18. (28 évesen)[3]
New York
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszerzongora
Tevékenység

Henry Ragas weboldala
SablonWikidataSegítség

Henry Ragas (New Orleans, 1891. január 1.New York, 1919. február 18.) amerikai dzsesszzongorista, zeneszerző. Az egyik tagja volt az Original Dixieland Jazz Bandnek, az első dzsesszzenekarnak, amely már kereskedelmi sikert ér el.

Pályakép[szerkesztés]

Az Original Dixieland Jazz Bandben zongorázott a zenekar legkorábbi felvételein. Ő a legelső dzsesszzongorista, akinek a felvételeit rögzítették (nem számítva a gépzongora felvételeket), bár Henry Ragas közreműködései ma már alig hallhatóak a rendelkezésre álló korabeli primitív felvevőberendezések miatt. Az ő szerepe a zenekarban az akkordok kitöltése és a basszusvonal biztosítása volt. Az ismert felvételeken szólót nem játszott.

Ragas, mint szólózongorista 1910 és 1913 között szerzett tapasztalatokat. 1916-ban Johnny Stein együttesével Chicagóba utazott, majd otthagyta az együttest, és megalapította az Original Dixieland Jazz Bandet − az első olyan dzsesszzenekart, amely már felvételeket készített.

Ragas szerepelt az ODJB első 21 felvételén, köztük az általa komponált „Bluin' the Blues”-on. Ő írta a „Lazy Daddy”, a „Dixieland Jass Band One-Step”, a „Clarinet Marmalade Blues” és a „Reisenweber Rag” című dalokat is.

Az ODJB klasszikusokat és dzsessz-sztenderdeket is játszott, mint például a Livery Stable Bluest, amelyet az első dzsesszfelvételnek tartanak.

A Tiger Rag pedig dzsessztörténelem egyik legtöbbet rögzített dala.

Az 1919-es spanyolnátha-járványban halt meg. A helyére az ODJB-ben J. Russel Robinson került.

Diszkográfia[szerkesztés]

Original Dixieland Jass Band

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BNE authority file. (Hozzáférés: 2020. július 8.)
  2. MAK (lengyel nyelven)
  3. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. július 11.)

Források[szerkesztés]