Heimaklettur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heimaklettur
A Heimaklettur őrzi és jelzi Heimaey sziget kikötőjének bejáratát
A Heimaklettur őrzi és jelzi Heimaey sziget kikötőjének bejáratát

Magasság283 m
OrszágIzland
Relatív magasság283 m
Típustűzhányó
Elhelyezkedése
Heimaklettur (Izland)
Heimaklettur
Heimaklettur
Pozíció Izland térképén
é. sz. 63° 27′ 00″, ny. h. 20° 15′ 36″Koordináták: é. sz. 63° 27′ 00″, ny. h. 20° 15′ 36″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Heimaklettur témájú médiaállományokat.

A Heimaklettur Vestmannaeyjar legnagyobb szigetének, a Heimaey szigetnek és egyben az egész szigetcsoportnak a legmagasabb hegye. A hegyről ragyogó kilátás nyílik, a felmászást két beépített falépcső könnyíti meg.

A Heimaklettur az Eldfell krátere felől, a háttérben középen, jobbra tőle a Midklettur, majd az Yztiklettur
A barlang egy kirándulóhajóval

Elnevezése[szerkesztés]

Neve magyarul „hazai sziklát” jelent és azt jelzi, hogy a magas, jellegzetes hegyrög rossz látási viszonyok között hasznos tájékozódási pontul szolgált a régi hajósoknak is.

Történet[szerkesztés]

Mintegy 10 ezer évvel ezelőtt keletkezett tenger alatti vulkánkitörés révén, a Heimaey sziget legidősebb részéhez tartozik. Anyaga főleg hyaloklasztit a tetején némi bazalttal.

A hegy északi részén egy gazdag növényzetű rész a hagyomány szerint annak az ír rabszolgának a nevét viseli, aki innen vetette magát a mélybe üldözői elől. Azokhoz az írekhez tartozott, akik az izlandi honfoglalás idején megölték Hjorleifur Hrodmarssont és utána a szigetre menekültek.

A hegy tövében, a kikötőt északról elzáró homokháton valószínűleg ősi pogány templom állt. A kereszténység felvételekor I. Olaf norvég király két vezető izlandi törzsfővel egy hajórakomány fát küldött a szigetre egy keresztény templom építéséhez.

A hegy keleti, Midklettur nevű nyúlványának tövében tartották Keikót, a kardszárnyú delfint, a „Free Willy” című sikeres film állat-főszereplőjét 1998-ban a ketrecében. Innen bocsátották ki a szabad tengere 2003-ban. Még keletebbre, az Yztiklettur nevű hegynyúlvány tövében található a Klettshellir barlang, ahová kis kirándulóhajókkal is be lehet hajózni. Az ilyen látogatások során mindig megszólaltatnak egy hangszert, bemutatandó a barlang kitűnő akusztikáját.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]