Heidelbergi Egyetemi Kórház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Heidelbergi Egyetemi Kórház
Kopfklinik Universitätsklinikum Heidelberg rückwärtige Ansicht.JPG
Település Baden-Württemberg
Hely Neuenheimer Feld, Bergheim, Németország
Építési adatok
Megnyitás 1388
Hasznosítása
Kórházi ágyak száma 1500
Tagság Verband der Universitätsklinika Deutschlands
Kötődés Heidelbergi Egyetem
Anyaszervezet Heidelbergi Egyetem
Leányszervezet
  • Chirurgischen Klinik
  • Augenklinik Heidelberg
  • Frauenklinik Heidelberg
  • Hautklinik Heidelberg
  • Heidelberger Institut für Radioonkologie
Elhelyezkedése
Heidelbergi Egyetemi Kórház (Németország)
Heidelbergi Egyetemi Kórház
Heidelbergi Egyetemi Kórház
Pozíció Németország térképén
é. sz. 49° 25′ 05″, k. h. 8° 40′ 00″Koordináták: é. sz. 49° 25′ 05″, k. h. 8° 40′ 00″
Heidelbergi Egyetemi Kórház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Heidelbergi Egyetemi Kórház témájú médiaállományokat.

A Heidelberg Egyetemi Kórház a legnagyobb és leghíresebb orvosi központok egyike Németországban. Szorosan kapcsolódik a Heidelberg University Medical School-hoz (Heidelbergi Egyetem Általános Orvostudományi Karához), amit 1388-ban alapítottak. Az egyetemi kórházat valójában 12 kórház alkotja, legtöbbjük az Új Kampusz (Heidelbergi Egyetem) területén helyezkedik el, a régi várostól körülbelül 10 percnyire autóval.

Betegellátás[szerkesztés]

Évente körülbelül 700 000 beteget kezelnek a Heidelbergi Egyetemi Kórházban. A kórház különösen híres a rák kezeléséről. A közelmúltban alapították meg a Tumorbetegségek Országos Központját (NCT) a Német Rákkutatási központtal (DKFZ) együttműködve. Az NCT célja a különböző klinikai és alapvető tudományágak közötti átfogó együttműködéssel új, innovatív terápiás eljárások gyors végrehajtása. Egy jó példa a Heidelberg vezető szerepére a rákkutatás és kezelés fejlesztésében a HIT (nehézion-terápia). HIT hasznosítja a pásztázott nehézion sugarakat, úgymint a szénionokat, és úgy gondolják, hogy ez jobb gyógymód egyes ráktípusokra, összehasonlítva a szokásos foton sugárzással. Az új képesség a Heidelbergi Egyetemi Kórháznál egyedülálló a világon. A HIT sugárnyalábot egy 600 tonnás állvány segítségével irányítják, melyet forgatnak, hogy fókuszálják a sugarat. A hatalmas tömeg ellenére a fénysugár eltérése kevesebb mint fél milliméter. Annak érdekében, hogy ezt a pontosságot elérjék, az egész állványzatot állandó hőmérsékleten kell tartani. A felszerelés teljes költsége több mint 100 millió euró volt (2009).

Kutatás[szerkesztés]

Heidelberg Orvosi egyetem egyike a legaktívabb orvosbiológiai kutató központoknak Németországban. Szoros a kapcsolat az Egyetemi Kórház és a különböző heidelbergi kutatóintézetek között, pl: a Német Rákkutató Központ, a Max Planck Intézet az orvosi kutatásért és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium között.

Gyermekkórház

Orvosképzés[szerkesztés]

Heidelbergi Egyetem Orvosi kara a legversenyképesebb és ide a legnehezebb a bejutás a német orvosi karok közül, a felvételi arány 3,6 százalék (2008-ban). Orvosi diploma programja, (két év alap tudomány, amit egy vagy két lépcső követ, a német orvosi engedély vizsgájához, és négy év klinikai orvosi tanulmány) alapvető reformon ment át 2001-ben: 2001-től minden orvoshallgató a Heidelbergi Egyetemi kórházban, (ellentétben a Heidelberg Egyetem manheim-i Orvosi karával) egy megújított 6 év hosszúságú, HeiCuMed nevezetű kurzust folytat. (Heidelberg Orvoslási tanterv) Ez a diplomás képzés a Harvard Orvosi Iskola tantervének adaptált verziója.

A kórház története[szerkesztés]

  • 1386: A Heidelbergi Egyetem megalapítása I. Ruprecht választófejedelem által
  • 1899: Ettől kezdve engedélyezett a nőknek az orvostudományok tanulása Heidelbergben

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az University Hospital Heidelberg című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]