Haxo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haxo
OrszágFranciaország
HelyPárizs 19. kerülete
Névadórue Haxo (utca)
Építési adatok
Megnyitás1921
Felhasználási területszellemállomás
TulajdonosRATP
ÜzemeltetőRATP
Peronnal rendelkező vágányok száma1
Része ennekpárizsi metró
Vasútvonalak
Elhelyezkedése
Haxo (Párizs)
Haxo
Haxo
Pozíció Párizs térképén
é. sz. 48° 52′ 43″, k. h. 2° 24′ 06″Koordináták: é. sz. 48° 52′ 43″, k. h. 2° 24′ 06″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Haxo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Haxo (francia kiejtése: IPA: [akso]) a párizsi metró egyik szellemállomása. A 3bis és 7bis vonalak közötti használaton kívüli összekötő vonalon fekszik.

Története[szerkesztés]

Az állomás azon a vonalon található, amelyet az 1920-as években építettek a Porte des Lilas (3bis vonal) és Pré-Saint-Gervais (7bis vonal) között. Egyetlen vágány épült, amely összeköti a Place des Fêtes-t a Porte des Lilas-szal, és amely la voie des Fêtes néven ismert. A vonalon egy köztes állomás van, Haxo. A másik irányú forgalom számára egy másik vágányt építettek, amely összeköti a Porte des Lilast Pré Saint-Gervais-szal, közbenső állomás nélkül, la voie navette néven. Következésképpen a Haxo egy egyirányú állomás lett volna, csak egy peronnal, mint például Mirabeau.

Annak ellenére, hogy a metróhálózat tulajdonosa, Párizs városa miután biztosította a szükséges infrastruktúrát, a metró üzemeltetője, a Compagnie du chemin de fer métropolitain de Paris nem tartotta kellően jövedelmezőnek az üzemeltetést.[1]

Menetrend szerinti járatok soha nem álltak meg az állomáson, és soha nem építették ki az állomásról az utcaszintre vezető útvonalat.[1] Az állomáson alkalmanként megállnak rendkívüli vonatok, amiket érdeklődők számára indítanak fényképezés céljából.[2] Az állomáson mutatták be az MF 88 sorozatú gördülőállományt a sajtónak 1993-ban[1] (néhány képen látható az „1993” tábla, több mint 10 évvel később).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c André Quintanar's home page - Closed stations in Paris' Subway - Haxo. W3.teaser.fr. [2007. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 27.)
  2. Haxo station sur Flickr : partage de photos !. Flickr.com, 2006. szeptember 16. (Hozzáférés: 2010. március 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Haxo (Paris Métro) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.