Hashártya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hasüreg máj alatti részének sémás keresztmetszete a hashártya ábrázolásával
A hasüreg középső részének sémás keresztmetszete a hashártya ábrázolásával

A hashártya, (peritoneum) a hasüregben található savós hártya, amelynek fali (peitoneum parietale) és a (zsigereket borító) zsigeri lemeze (peritoneum viscerale) van, a két lemez között egy - normális esetben - néhány csepp síkosító folyadékot tartalmazó résszerű üreg, (cavum peritonei) található. (Ezek az anatómiai viszonyok drámaian megváltozhatnak kóros körülmények, pl. keringési rendellenességek vagy gyulladások, ritkábban daganatok következtében.) A hashártyának élettanilag és kórtanilag is igen fontos képződményei vannak. Ilyenek az egyes szerveket rögzítő kettőzetei, mint a kiscseplesz (omentum minus), ennek igen fontos képződményeket tartalmazó része (ligamentum hepatoduodenale), a hasűri szerveket rögzítő, egyben vérellátását, idegellátását és nyirokelvezetését biztosító hashártyakettőzetek (mesenterium, mesocolon stb.) A hashártya rendkívül nagy, és hatékony felszívófelület is képez, aminek nagy a kórtani jelentősége, ugyanakkor bizonyos esetekben gyógyászati célokra is felhasználható. (pl. Peritoneális dialízis) A hasi sebészeti gyakorlatban alapvetően fontos, hogy a műtött részek hashártyafedettségét biztosítsák, mert enélkül a gyógyulás nem következik be.

Betegségei[szerkesztés]

Gyulladásai - bármilyen eredetűek - súlyosan életveszélyes állapotot jelentenek.

Daganatai - talán leginkább az összes savós hártyák közül - rendkívül kitett a közvetlenül ráterjedő, vagy távolabbi áttétekből származó rosszindulatú daganatoknak.

Megjegyzés[szerkesztés]

Mivel a hasűri szervek nélkül tárgyalása csak nagyon hiányos lehetne, ezért részleteiben a Hasüreg szócikkben kerül kifejtésre.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hashártya témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

  • Donáth Tibor: Anatómiai nevek (Medicina Kiadó 2005) helytelen ISBN kód: 9632431787
  • Henry Gray: Anatomy of the human body (Bartleby.com; Great Books Online)
  • Kiss Ferenc: Rendszeres bonctan (Medicina Kiadó 1967)
  • Kiss Ferenc - Szentágothai János: Az ember anatómiájának atlasza (Medicina Kiadó 1959)
  • Lenhossék Mihály: Az ember anatomiája (Pantheon Irodalmi Intézet Rt.) (Budapest 1924)
  • Szentágothai János - Réthelyi Miklós: Funkcionális anatómia (Medicina Kiadó 1989) ISBN 9632417895.)
  • Eldra P. Solomon - Richard R. Schmidt - Peter J. Adragna : Human anatomy & physiology ed. 2nd 1990 (Sunders College Publishing, Philadelphia) ISBN 0030119146
  • Tömböl Teréz, Ed.: Tájanatómia (Medicina Kiadó 2001) ISBN 9789632427522
  • McMinn R. M. H - Hutchings R. T. - Pegington J. - Abrahams P.: A humán anatómia színes atlasza (Medicína Kiadó 1996) ISBN 9632423666