Harrod–Domar-modell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Harrod–Domar-modell a gazdasági növekedés egy keynesi modellje. A fejlődés-gazdaságtanban a modellt arra használják, hogy a gazdaság növekedési ütemét a megtakarítás és a tőke szintje alapján magyarázzák. A modell azt sugallja, hogy nincs természetes oka a gazdaságok kiegyensúlyozott növekedésének, vagyis az országok gazdasági konvergenciájának. A modellt egymástól függetlenül fejlesztette ki Roy F. Harrod 1939-ben[1] és Evsey Domar 1946-ban,[2] bár hasonló modellt Gustav Cassel javasolt már 1924-ben is.[3] A Harrod–Domar-modell volt az exogén növekedési modell előfutára.[4]

A neoklasszikus közgazdászok elégedetlenségüket fejezték ki a Harrod–Domar-modellel szemben, különös tekintettel annak következtetéseiből következő instabilitására.[5] Ennek következtében az ötvenes évek vége felé akadémiai párbeszédet kezdődött, amely a Solow–Swan-modell kidolgozásához vezetett.[6][7]

A Harrod–Domar-modell szerint a növekedésnek három fajtája van: az indokolt növekedés, a tényleges növekedés és a növekedés természetes üteme.

  • Az indokolt növekedési ütem az a növekedési ütem, amelyben a gazdaság nem terjeszkedik a végtelenségig, vagy recesszióba esik.
  • A tényleges növekedési ütem az ország reál GDP-jének növekedése évente. (Lásd még: bruttó hazai termék és természetes bruttó hazai termék).
  • A természetes növekedés ütem pedig az a növekedés, amelyre a gazdaságnak szüksége van a teljes foglalkoztatás fenntartásához. Például, ha a munkaerő évi 3 százalékkal növekszik, akkor a teljes foglalkoztatás fenntartása érdekében a gazdaság éves növekedési ütemének 3 százaléknak kell lennie.

Matematikai megfogalmazása[szerkesztés]

Jelölje:

  • Y a kibocsátást, amely megegyezik a jövedelemmel
  • K a tőkeállományt
  • S a megtakarítások összegét
  • s a megtakarítási rátát, amely megegyezik a befektetések összegével
  • δ a tőkeállomány értékcsökkenésének mértékét.

A Harrod–Domar-modell a következő előfeltevésekkel él:

1: A kibocsátás a tőkeállomány függvénye.
2: A tőke határterméke állandó, vagyis nem érvényesül a mérethatékonyság. Ez azt jelenti, hogy a tőke marginális/határterméke és átlagos terméke megegyezik.
3: A tőke szükséges a kibocsátáshoz.
4: A megtakarítási ráta és a kibocsátás szorzata megegyezik a megtakarítással, ami egyenlő a befektetések összegével.
5. ábra: A tőkeállomány változása egyenlő a beruházás mínusz a tőkeállomány értékcsökkenésével.

A kibocsátás növekedési ütemének levezetése:

A számítással végzett levezetéskor következőkben a pontszerű jelölés - például - egy változó idő szerinti deriváltját jelöli.

Először is az (1)-(3) feltételezések azt sugallják, hogy a kibocsátás és a tőke lineáris kapcsolatban állnak egymással. Ezek a feltételezések tehát egyenlő növekedési ütemet tételeznek fel a két változó között. Vagyis:

Mivel a tőke határterméke a c állandó, ezért:

Ezután a (4) és (5) feltételezésekkel megadhatjuk a tőke növekedési ütemét:

Összegezve tehát a megtakarítási ráta és a tőke határtermékének szorzatából levonva az amortizációs rátát megkapjuk a kibocsátás növekedési ütemét. Ebből kifolyólag a megtakarítási ráta növelése, a tőke határtermékének növelése vagy az amortizációs ráta csökkentése növeli a kibocsátás növekedési ütemét. Ezen három lehetőség van a Harrod–Domar-modell esetében a gyorsabb növekedési ütem elérése érdekében.

A modell jelentősége[szerkesztés]

Noha a Harrod–Domar-modellt eredetileg az üzleti ciklusok elemzésének elősegítésére hozták létre, az később mégis a gazdasági növekedés magyarázatára szolgált. Ennek következménye volt, hogy a növekedés a munkaerő és a tőke mennyiségétől függ. A modellben a több befektetés vezet tőkefelhalmozáshoz, amely gazdasági növekedést generál. A modell következményeképpen a gazdaságilag kevésbé fejlett országok korlátozott növekedési lehetőségekkel rendelkeznek, mivel bár ezekben az országokban bőséges a munkaerő-kínálat, de a tőke kínálata szűkös, ami lassítja a gazdasági fejlődést. A gondolatmenet alapján a legkevésbé fejlett országok nem rendelkeznek elég magas jövedelemmel ahhoz, hogy elegendő mértékű megtakarítást tudjanak elérni, így gátolva vannak a fizikai tőkeállományuk felhalmozódásában. Az alacsonyabb kezdeti tőkeállomány ezáltal pedig determinálja az egy főre jutó gazdasági különbségek hosszútávú fennmaradását is a modell alapján.

A modell azt sugallja, hogy a gazdasági növekedés a beruházások növelését célzó politikáktól függ. Ennek lehetséges módjai a megtakarítások növelése vagy a beruházások hatékonyabb felhasználása. Ezeken túlmenően pedig a technológiai fejlődés révén érhető még el gyorsabb gazdasági növekedés.

A modell arra a következtetésre jut, hogy egy gazdaság nem természeti törvényszerűséggel éri el a teljes foglalkoztatottságot, illetve a stabil növekedési rátát.

A modell kritikája[szerkesztés]

A modell fő kritikájának középpontjában azon feltételezés áll, hogy nincs okunk feltételezni, hogy a növekedés elegendő a teljes foglalkoztatás fenntartásához. Az elgondolás azon a meggyőződésen alapul, hogy a munkaerő és a tőke relatív ára rögzített, és ezeket egyenlő arányban használják. A modell azt is feltételezi, hogy a megtakarítási ráta állandó, ami nem biztos, hogy igaz. Illetőleg azt is feltételezi, hogy a tőke marginális megtérülése állandó, amely szintén egy a valóságtól elrugaszkodottnak ható feltevés. Ezenkívül a modellt azzal a feltevéssel bírálták, hogy a termelési kapacitás arányos a tőkével, amiről Domar később maga is kijelentette, hogy nem volt reális feltételezés.[8]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Harrod, Roy F. (1939). „An Essay in Dynamic Theory”. The Economic Journal 49 (193), 14–33. o. DOI:10.2307/2225181.  
  2. Domar, Evsey (1946). „Capital Expansion, Rate of Growth, and Employment”. Econometrica 14 (2), 137–147. o. DOI:10.2307/1905364.  
  3. Cassel, Gustav. Capital and Income in the Money Economy, The Theory of Social Economy. New York: Augustus M. Kelley, 51–63. o. [1924] (1967) 
  4. Hagemann (2009). „Solow's 1956 Contribution in the Context of the Harrod-Domar Model”. History of Political Economy 41 (Suppl 1), 67–87. o. DOI:10.1215/00182702-2009-017.  
  5. Scarfe, Brian L.. The Harrod Model and the ‘Knife Edge’ Problem, Cycles, Growth, and Inflation: A Survey of Contemporary Macrodynamics. New York: McGraw-Hill, 63–66. o. (1977). ISBN 0-07-055039-5 
  6. Sato (1964). „The Harrod-Domar Model vs the Neo-Classical Growth Model”. The Economic Journal 74 (294), 380–387. o. DOI:10.2307/2228485.  
  7. Solow (1994). „Perspectives on Growth Theory”. Journal of Economic Perspectives 8 (1), 45–54. o. DOI:10.1257/jep.8.1.45.  
  8. Easterly, William (1997), Ghost of the Financing Gap: How the Harrod-Domar Model Still Haunts Development Economics, World Bank Development Research Group, <http://documents.worldbank.org/curated/en/494271468739201862/pdf/multi-page.pdf>

További irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Harrod–Domar model című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.