Harcosok Törzse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Harcosok Törzse (angolul Warrior Cats) egy 2003-ban indult angol ifjúsági regénysorozat, mely jelenleg több, mint harminc kötetet számlál. Négy szerző dolgozik a könyveken, ám mindegyik az Erin Hunter írói álnév alatt jelent meg. Számos nyelvre fordították le, magyarul eddig az első ciklus első három kötete jelent meg az Egmont kiadó gondozásában.

A sorozat szereplői antropomorf elvadult házi macskák, melyek a vadonban élnek, és legtöbbjük szervezett, önfenntartó törzsekbe (Clans) tömörül. Bár emberi intelligenciával és tulajdonságokkal rendelkeznek, hűek maradnak macska-mivoltukhoz is: viselkedésük (szokások, testbeszéd, hangok) valósághűen van leírva. A többi állatfaj nincs megszemélyesítve; maguk az emberek is csak ostoba, otromba lényekként jelennek meg.

A könyvek nagyrészt komor hangulatúak, és tévedhetetlen ómenek már jó előre megjósolják a tragikus végkifejleteket. A sorozatban megtalálható az ifjúsági irodalom csaknem minden témája: hűség, bátorság, kötelesség, szerelem, tanulás, önfeláldozás, halál. Több kritikus a Gesztenye, a honalapító és a Rőtföldi krónikák regényekhez hasonlította. A történet a legendákból és hiedelmekből is merít - például a macska kilenc élete.

Háttér[szerkesztés]

Törzsek[szerkesztés]

A vadonban élő macska-törzsek húsz-harminc egyedet számlálnak. Minden törzs ugyanolyan módon szerveződik, és ugyanazokat az íratlan szabályokat követi. A törzs gerincét a Harcosok képezik (innen a sorozat címe is); voltaképpen minden macska harcos, vagy pedig az volt / lesz. Kivétel a királynők és az orvosmacska, akik csak szükség esetében harcolnak. Feladatuk a terület megvédése, őrködés, járőrözés, vadászat, a fiatalok tanítása. A macskáknak nincs természetes ellenségük a vadonban, a konfliktusokat a törzsek közti és a törzseken belüli viszályok szítják.

Nem minden macska tartozik a törzsekhez; többen magányosan élnek, vagy pedig emberekkel, házi kedvencként. A magányos macskák kóborolnak a négy törzs területén.

Helyszín[szerkesztés]

A sorozat négy, egymással határos területen élő törzs életét követi, kik egy falu és az oda vezető út közelében tanyáznak. A legtöbb könyv cselekménye ezen a vidéken játszódik. A főszerep a Villámtörzsé; tőlük nyugatra van a Folyótörzs és a Széltörzs, északra pedig az Árnyak törzse. A cselekmény előrehaladtával ezek váltakozóan egymás ellenségei vagy szövetségesei. A négy tartomány között egy semleges terület van, ahol a négy vezér havonta egyszer békében találkozik egymással.

Egy idő után az emberek feldúlják a vidéket, hogy egy autópályát építsenek. A négy törzs összefog, és felkerekednek, hogy együtt új otthont találjanak, majd végül egy távoli tó mellett telepednek le. Alapvetően ez a második ciklus cselekménye. Az új területen a Villámtörzstől nyugatra van a Folyótörzs és az Árnyak Törzse, délre pedig a Széltörzs.

Hitvilág[szerkesztés]

A macskák hisznek abban, hogy elhunyt társaik szellemként tovább élnek, és őrködnek fölöttük – őket Csillagtörzsnek (angolul Starclan) nevezik. A történetek során ezek a szellemek többször megjelennek álmokban és látomásokban, hogy tanácsot adjanak, és vezéreljék az élőket.

Cselekmény[szerkesztés]

Első ciklus (Harcosok)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2003-2004 során jelentek meg. A főszereplő Tűzszív, aki kezdetben egy család házi kedvenceként él a faluban, majd feladja kényelmes létét, hogy a vadon egyik klánjához, a Villámtörzshöz csatlakozzon. Kezdetben megvetik származása miatt, de bátorságának és hűségének köszönhetően idővel kivívja a legtöbb tag tiszteletét, és elfogadják a törzs harcosaként, majd végül vezéreként.

Második ciklus (Az új jóslat)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2005-2006 során jelentek meg. A négy törzs elhagyja ősi területeit, hogy új lakhelyen telepedjen le. Az új vidék veszélyei mellett a törzsek az egymás közt fellángoló viszályokkal is szembe kell nézzenek.

Harmadik ciklus (Hármak ereje)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2007-2009 során jelentek meg. A könyvek Tűzszív (ekkor már Tűzcsillag) három unokájának; Oroszlánláng, Szajkótollas és Magyallevél kalandjait követik.

Negyedik ciklus (Csillagok jóslata)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2009-2012 során jelentek meg. A Csillagtörzs szöges ellentéte, a Sötét Erdő szellemei fenyegetik a törzsek életét, amitől csak a jóslat által kiválasztott macskák menthetik meg őket. A ciklus Tűzcsillag halálával zárul, és ezzel egy új korszak veszi kezdetét.

Ötödik ciklus (Törzsek hajnala)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2013-2015 során jelentek meg. Ez a ciklus visszanyúl a törzsek gyökereihez, és bemutatja ahogy a hegyekből érkezett macskák és az erdő ott született kóborlói hogyan alkotják meg az öt ősi törzset.

Hatodik ciklus (Árnyak látomása)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2016-2018 során jelentek meg. Itt már visszatérünk a jelenbe, amikor Tűzcsillag halála után most két fiatalabbik unokája a kezdi meg a kiképzését. Égermancs, a fiatal növendék azzal szembesül, hogy meg kell találnia a rég elveszett ötödik törzset; az Égtörzset. Ám nem ez az egyetlen nehézség, ugyanis amikor az Árnyak törzse fellázad vezetője ellen, megérkezik Sötétfarkú és az általa vezetett csoport, hogy végleg eltöröljék az összes törzset.

Hetedik ciklus (A megszegett törvény)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2019-2021 során jelentek meg. A Villámtörzs vezére, Szedercsillag az első élete elvesztése után teljesen megváltozik, és hirtelen a Csillagtörzs is elérhetetlenné válik a törzsek számára.

Nyolcadik ciklus (Egy csillagtalan törzs)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből fog állni, és 2022-től kezdve a mai napig tart, befejezése 2024 őszére várható. A Folyótörzsben örökösödési válság tör ki, miután vezérük és helyettesük is rejtélyes módon meghal.

További könyvek[szerkesztés]

A ciklusokon kívül több más könyv is megjelent: tizenhat különálló regény, tizenhét manga-kötet, huszonegy novella, és nyolc ismertető.

Fogadtatása[szerkesztés]

Angol nyelvterületen nagy és elkötelezett rajongói tábora van, a sorozat számtalan nem hivatalos szerepjáték és fanfiction alapjául szolgált. A kritikusok körében vegyes fogadtatásra talált.

Magyarul[szerkesztés]

  • Erin Hunter: Harcosok törzse, 1-3.; ford. Márton Andrea; Egmont, Bp., 2007
    • 1. Kate Cary: Hív a vadon
    • 2. Kate Cary: Tűz és jég
    • 3. Cherith Baldry: Titkok erdeje

Források[szerkesztés]

  • Warriors (angol nyelven). warriorcats.com. [2009. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Harcosok törzse. warriorsclan.mindenkilapja.hu. [2009. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 21.)
  • Harcosok törzse. riverclan.mindenkilapja.hu. [2009. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 21.)