Harcosok Törzse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Harcosok Törzse (angolul Warrior Cats) egy 2003-ban indult angol ifjúsági regénysorozat, mely jelenleg több, mint harminc kötetet számlál. Négy szerző dolgozik a könyveken, ám mindegyik az Erin Hunter írói álnév alatt jelent meg. Számos nyelvre fordították le, magyarul eddig az első ciklus első három kötete jelent meg az Egmont kiadó gondozásában.

A sorozat szereplői antropomorf elvadult házi macskák, melyek a vadonban élnek, és legtöbbjük szervezett, önfenntartó törzsekbe (Clans) tömörül. Bár emberi intelligenciával és tulajdonságokkal rendelkeznek, hűek maradnak macska-mivoltukhoz is: viselkedésük (szokások, testbeszéd, hangok) valósághűen van leírva. A többi állatfaj nincs megszemélyesítve; maguk az emberek is csak ostoba, otromba lényekként jelennek meg.

A könyvek nagyrészt komor hangulatúak, és tévedhetetlen ómenek már jó előre megjósolják a tragikus végkifejleteket. A sorozatban megtalálható az ifjúsági irodalom csaknem minden témája: hűség, bátorság, kötelesség, szerelem, tanulás, önfeláldozás, halál. Több kritikus a Gesztenye, a honalapító és a Rőtföldi krónikák regényekhez hasonlította. A történet a legendákból és hiedelmekből is merít - például a macska kilenc élete.

Háttér[szerkesztés]

Törzsek[szerkesztés]

A vadonban élő macska-törzsek húsz-harminc egyedet számlálnak. Minden törzs ugyanolyan módon szerveződik, és ugyanazokat az íratlan szabályokat követi. A törzs gerincét a Harcosok képezik (innen a sorozat címe is); voltaképpen minden macska harcos, vagy pedig az volt / lesz. Kivétel a királynők és az orvosmacska, akik csak szükség esetében harcolnak. Feladatuk a terület megvédése, őrködés, járőrözés, vadászat, a fiatalok tanítása. A macskáknak nincs természetes ellenségük a vadonban, a konfliktusokat a törzsek közti és a törzseken belüli viszályok szítják.

Nem minden macska tartozik a törzsekhez; többen magányosan élnek, vagy pedig emberekkel, házi kedvencként. A magányos macskák kóborolnak a négy törzs területén.

Helyszín[szerkesztés]

A sorozat négy, egymással határos területen élő törzs életét követi, kik egy falu és az oda vezető út közelében tanyáznak. A legtöbb könyv cselekménye ezen a vidéken játszódik. A főszerep a Villámtörzsé; tőlük nyugatra van a Folyótörzs és a Széltörzs, északra pedig az Árnyak törzse. A cselekmény előrehaladtával ezek váltakozóan egymás ellenségei vagy szövetségesei. A négy tartomány között egy semleges terület van, ahol a négy vezér havonta egyszer békében találkozik egymással.

Egy idő után az emberek feldúlják a vidéket, hogy egy autópályát építsenek. A négy törzs összefog, és felkerekednek, hogy együtt új otthont találjanak, majd végül egy távoli tó mellett telepednek le. Alapvetően ez a második ciklus cselekménye.

Hitvilág[szerkesztés]

A macskák hisznek abban, hogy elhunyt társaik szellemként tovább élnek, és őrködnek fölöttük – őket Csillagtörzsnek (angolul Starclan) nevezik. A történetek során ezek a szellemek többször megjelennek álmokban és látomásokban, hogy tanácsot adjanak, és vezéreljék az élőket.

Cselekmény[szerkesztés]

Első ciklus (Harcosok)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2003-2004 során jelentek meg. A főszereplő Tűzszív, aki kezdetben egy család házi kedvenceként él a faluban, majd feladja kényelmes létét, hogy a vadon egyik klánjához, a Villámtörzshöz csatlakozzon. Kezdetben megvetik származása miatt, de bátorságának és hűségének köszönhetően idővel kivívja a legtöbb tag tiszteletét, és elfogadják a törzs harcosaként, majd végül vezéreként.

Második ciklus (Az új jóslat)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2005-2006 során jelentek meg. A négy törzs elhagyja ősi területeit, hogy új lakhelyen telepedjen le. Az új vidék veszélyei mellett a törzsek az egymás közt fellángoló viszályokkal is szembe kell nézzenek.

Harmadik ciklus (Hármak ereje)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll, melyek 2007-2009 során jelentek meg. A könyvek Tűzszív három unokájának kalandjait követik.

További könyvek[szerkesztés]

A ciklusokon kívül több más könyv is megjelent: két különálló regény, hét manga-kötet, és három ismertető. A szerzők jelenleg a negyedik cikluson dolgoznak, melynek első regénye 2009 végén fog megjelenni.

Fogadtatása[szerkesztés]

Angol nyelvterületen nagy és elkötelezett rajongói tábora van, a sorozat számtalan nem hivatalos szerepjáték és fanfiction alapjául szolgált. A kritikusok körében vegyes fogadtatásra talált.

Magyarul[szerkesztés]

  • Erin Hunter: Harcosok törzse, 1-3.; ford. Márton Andrea; Egmont, Bp., 2007
    • 1. Kate Cary: Hív a vadon
    • 2. Kate Cary: Tűz és jég
    • 3. Cherith Baldry: Titkok erdeje

Forrás[szerkesztés]

  • Warriors (angol nyelven). warriorcats.com. [2009. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Harcosok törzse. warriorsclan.mindenkilapja.hu. (Hozzáférés: 2010. február 21.)
  • Harcosok törzse. riverclan.mindenkilapja.hu. (Hozzáférés: 2010. február 21.)