Harcosok Törzse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Harcosok Törzse (angolul Warrior Cats) egy 2003-ban indult angol ifjúsági regénysorozat, mely jelenleg több, mint harminc kötetet számlál. Négy szerző dolgozik a könyveken, ám mindegyik az Erin Hunter írói álnév alatt jelent meg. Számos nyelvre fordították le, magyarul eddig az első ciklus első három kötete jelent meg az Egmont kiadó gondozásában.

A sorozat szereplői antropomorf elvadult házi macskák, melyek a vadonban élnek, és legtöbbjük szervezett, önfenntartó törzsekbe (Clans) tömörül. Bár emberi intelligenciával és tulajdonságokkal rendelkeznek, hűek maradnak macska-mivoltukhoz is: viselkedésük (szokások, testbeszéd, hangok) valósághűen van leírva. A többi állatfaj nincs megszemélyesítve; maguk az emberek is csak ostoba, otromba lényekként jelennek meg, a macskák kétlábúaknak (angolul Twolegs) hívják őket.

A könyvek nagyrészt komor hangulatúak, és tévedhetetlen ómenek már jó előre megjósolják a tragikus végkifejleteket. A sorozatban megtalálható az ifjúsági irodalom csaknem minden témája: hűség, bátorság, kötelesség, szerelem, tanulás, önfeláldozás, halál. Több kritikus a Gesztenye, a honalapító és a Rőtföldi krónikák regényekhez hasonlította. A történet a legendákból és hiedelmekből is merít - például a macska kilenc élete.

Háttér[szerkesztés]

Törzsek[szerkesztés]

A vadonban élő macska-törzsek húsz-harminc egyedet számlálnak. Minden törzs ugyanolyan módon szerveződik, és ugyanazokat az íratlan szabályokat követi. A törzs gerincét a Harcosok képezik (innen a sorozat címe is). Vannak idősek (visszavonult idős harcosok) és egy Leader (vezető). Voltaképpen minden macska harcos, vagy pedig az volt / lesz. Kivétel a királynők és az orvosmacska, akik csak szükség esetében harcolnak. Illetve még vannak tanítványok, akiket egy-egy kiválasztott harcos tanít. Feladatuk a terület megvédése, őrködés, járőrözés, vadászat, a fiatalok tanítása. A macskáknak nincs természetes ellenségük a vadonban, a konfliktusokat a törzsek közti és a törzseken belüli viszályok szítják.

Nem minden macska tartozik a törzsekhez; többen magányosan élnek, vagy pedig emberekkel, házi kedvencként. A magányos macskák kóborolnak a négy törzs területén. (Pl. Sárgafogú)

Helyszín[szerkesztés]

A sorozat négy, egymással határos területen élő törzs életét követi, kik egy falu és az oda vezető út közelében tanyáznak. A legtöbb könyv cselekménye ezen a vidéken játszódik. A főszerep a Villámtörzsé; tőlük nyugatra van a Folyótörzs és a Széltörzs, északra pedig az Árnyak törzse. A cselekmény előrehaladtával ezek váltakozóan egymás ellenségei vagy szövetségesei. A négy tartomány között egy semleges terület van, ahol a négy vezér havonta egyszer békében találkozik egymással.

Egy idő után az emberek feldúlják a vidéket, hogy egy autópályát építsenek. A négy törzs összefog, és felkerekednek, hogy együtt új otthont találjanak, majd végül egy távoli tó mellett telepednek le. Alapvetően ez a második ciklus cselekménye.

Hitvilág[szerkesztés]

A macskák hisznek abban, hogy elhunyt társaik szellemként tovább élnek, és őrködnek fölöttük – őket Csillagtörzsnek (angolul Starclan) nevezik. A történetek során ezek a szellemek többször megjelennek álmokban és látomásokban, hogy tanácsot adjanak, és vezéreljék az élőket.

Cselekmény[szerkesztés]

Első ciklus (Harcosok)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll,[1][2][3][4][5][6] melyek 2003-2004 során jelentek meg. A főszereplő Tűzcsillag, aki kezdetben egy család házi kedvenceként él a faluban, majd feladja kényelmes létét, hogy a vadon egyik klánjához, a Villámtörzshöz csatlakozzon. Kezdetben megvetik származása miatt, de bátorságának és hűségének köszönhetően idővel kivívja a legtöbb tag tiszteletét, és elfogadják a törzs harcosaként, majd végül vezéreként.

Második ciklus (Az új jóslat)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll,[7][8][9][10][11][12] melyek 2005-2006 során jelentek meg. A négy törzs elhagyja ősi területeit, hogy új lakhelyen telepedjen le. Az új vidék veszélyei mellett a törzsek az egymás közt fellángoló viszályokkal is szembe kell nézzenek.

Harmadik ciklus (Hármak ereje)[szerkesztés]

A ciklus hat regényből áll,[13][14][15][16][17][18] melyek 2007-2009 során jelentek meg. A könyvek Tűzszív három unokájának kalandjait követik.[19]

A negyedik ciklus (Sign of the stars)[szerkesztés]

Released from 2010 to 2012. Hat könyvet tartalmaz.[20][21][22][23][24][25]

Ötödik ciklus (Az elején törzsek)[szerkesztés]

Megjelent 2013-tól 2015-ig. Hat könyvet tartalmaz.[26][27][28][29][30][31]

Hatodik ciklus (Vision of shadows)[szerkesztés]

Released from 2016 to 2018. Hat könyvet tartalmaz.[32][33][34][35][36][37]

A hetedik ciklus (The broken code)[szerkesztés]

Kezdett kialakulni az Egyesült Államokban és Angliában 2019-ben. Eddig csak öt könyvet ismerünk a ciklusból.[38][39][40]

További könyvek[szerkesztés]

Sorozat guides[szerkesztés]

Útmutató könyvek listája a "harcos macskák" - ról.

 • Secrets of the tribes.
 • Heroes of the tribes.
 • A törvény a törzsek.
 • Csata a törzsek.
 • Bevezetés a törzsek. Két könyv gyűjteménye: a törzsek titkai és a törzsek hősei.
 • Útmutató a harcos macskák. Információgyűjtés az összes korábban kiadott utazási útmutatóból.

Manga books[szerkesztés]

Négy manga stílusú könyvsorozat jelent meg angolul. Minden ciklus egy külön történetet mesél-a kalandjait a főszereplők(a ciklusok nevét nevezik el). A manga sorozat több al-sorozatból áll:" the Krutobok trilogy"," Zvezdotsap and Sasha"," the Fate of the burned"," sky tribe and the stranger", mind tartalmaz három könyvet, valamint külön sorozat" scourge: The Path to power" és "Shadow in the Jolly Tribe" dan író által.

Krutonog & Beach

 • A hiányzó harcos
 • Warrior ' s refuge
 • Visszatér a harcos

Strand: a hatalomhoz vezető út

Zvezdara és Sasha

 • Searching for a home
 • Menekülés az erdőből

• Fő kijelölés

Gorely Sorsa

 • Zavart pihenés
 • Segíteni a törzsnek
 • Heart of The warrior

Az ég törzse és az idegen

 • Rescue
 • A katonai jog betartása
 • After the flood

Az árnyék a folyó törzsében

Novellák[szerkesztés]

A harcos macskákról szóló történetek és színdarabok listája. Történetek:

 • Őszinte válasz a tarka
 • A törzsek döntése
 • Miért vak a Föld?
 • Zvezditsa: a gonosz szíve vagy az ambíció áldozata?
 • Idősek szorongása
 • After "Sunset": The Right choice?
 • The Longest Night

Novellák, amik harci macskák új titkait mesélik és fedik fel. "Őszinte válasz Pestrolistoy" - egy történet leírja a kapcsolatot a Pestrolistoy és a tűz, "aggodalom a vének" írja le a beszélgetést az idősek érintett a legutóbbi találkozó Ognegriva. "The Longest Night" egy történet írta Kate Carey, hogy elmondja, hogyan macskák ünneplik a leghosszabb éjszaka.

Fogadtatása[szerkesztés]

Angol nyelvterületen nagy és elkötelezett rajongói tábora van, a sorozat számtalan nem hivatalos szerepjáték és fanfiction alapjául szolgált. A kritikusok körében vegyes fogadtatásra talált.[41][42][43][44][45][46][47][48][48][49]

Magyarul[szerkesztés]

 • Erin Hunter: Harcosok törzse, 1-3.; ford. Márton Andrea; Egmont, Bp., 2007
  • 1. Kate Cary: Hív a vadon
  • 2. Kate Cary: Tűz és jég
  • 3. Cherith Baldry: Titkok erdeje

Források[szerkesztés]

 • Warriors (angol nyelven). warriorcats.com. [2009. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

 • Harcosok törzse. warriorsclan.mindenkilapja.hu. [2009. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 21.)
 • Harcosok törzse. riverclan.mindenkilapja.hu. [2009. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 21.)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Warriors #1: Into the Wild. HarperCollins. (Hozzáférés: 2014. július 11.)
 2. HarperCollins: Warriors #2: Fire and Ice by Erin Hunter(Hardcover). [2012. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 23.)
 3. Warriors #3: Forest of Secrets by Erin Hunter. HarperCollins. [2012. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 1.)
 4. Warriors #4: Rising Storm by Erin Hunter (Hardcover). HarperCollins. [2012. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 8.)
 5. Warriors #5: A Dangerous Path by Erin Hunter (Hardcover). HarperCollins. [2012. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 9.)
 6. The Darkest Hour by Erin Hunter (Hardcover). HarperCollins. [2012. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 21.)
 7. Warriors: The New Prophecy #1: Midnight. HarperCollins. (Hozzáférés: 2014. július 11.)
 8. HarperCollins.ca: Warriors: The New Prophecy, Book 2: Moonrise (Hardcover). HarperCollins. [2012. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 30.)
 9. Warriors: The New Prophecy #3: Dawn. HarperCollins. (Hozzáférés: 2014. július 11.)
 10. Warriors: The New Prophecy #4: Starlight. HarperCollins. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 10.)
 11. Warriors: The New Prophecy #5: Twilight. HarperCollins. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 10.)
 12. Sunset (Warriors: The New Prophecy Series #6) Hardcover. harpercollins.com. [2012. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 30.)
 13. Warriors: Power of Three #2: Dark River. HarperCollins. (Hozzáférés: 2014. július 11.)
 14. Warriors: Power of Three #3: Outcast. HarperCollins. (Hozzáférés: 2014. július 11.)
 15. Warriors: Power of Three #4: Eclipse. HarperCollins. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 10.)
 16. Warriors: Power of Three #6: Sunrise. HarperCollins. (Hozzáférés: 2014. július 11.)
 17. Warriors: Power of Three #5: Long Shadows. HarperCollins. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 10.)
 18. Warriors: Power of Three #1:The Sight. HarperCollins. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 10.)
 19. Hunter, Erin. Firestar's Quest. HarperCollins (2007) 
 20. Warriors: Omen of the Stars #1: The Fourth Apprentice. HarperCollins. [2013. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 12.)
 21. Warriors: Omen of the Stars #2: Fading Echoes. HarperCollins. [2013. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 12.)
 22. Warriors: Omen of the Stars #3: Night Whispers. HarperCollins. [2013. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 12.)
 23. Warriors: Omen of the Stars #4: Sign of the Moon. HarperCollins. [2013. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 12.)
 24. Warriors: Omen of the Stars #5: The Forgotten Warrior. HarperCollins. [2013. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 12.)
 25. Warriors: Omen of the Stars #6: The Last Hope. HarperCollins. (Hozzáférés: 2014. július 11.)
 26. Warriors: Dawn of the Clans #1: The Sun Trail. HarperCollins. (Hozzáférés: 2016. szeptember 10.)
 27. Warriors: Dawn of the Clans #2: Thunder Rising. HarperCollins. (Hozzáférés: 2016. szeptember 10.)
 28. Warriors: Dawn of the Clans #3: The First Battle. HarperCollins. (Hozzáférés: 2016. szeptember 10.)
 29. Warriors: Dawn of the Clans #4: The Blazing Star. HarperCollins. (Hozzáférés: 2016. szeptember 10.)
 30. Warriors: Dawn of the Clans #5: A Forest Divided. HarperCollins. (Hozzáférés: 2016. szeptember 10.)
 31. Warriors: Dawn of the Clans #6: Path of Stars. HarperCollins. (Hozzáférés: 2016. szeptember 10.)
 32. Hunter, Erin. Warriors: The Apprentice's Quest. New York, NY 10007: HarperCollins Children's Books, 6. o. (2016). ISBN 978-0-06-238637-3 
 33. Warriors: A Vision of Shadows #2: Thunder and Shadow - Erin Hunter - Hardcover (angol nyelven). HarperCollins Publishers: World-Leading Book Publisher . (Hozzáférés: 2019. február 13.)
 34. Warriors: A Vision of Shadows #3: Shattered Sky - Erin Hunter - Hardcover (angol nyelven). HarperCollins Publishers: World-Leading Book Publisher . (Hozzáférés: 2019. február 13.)
 35. Warriors: A Vision of Shadows #4: Darkest Night - Erin Hunter - Hardcover (angol nyelven). HarperCollins Publishers: World-Leading Book Publisher . (Hozzáférés: 2019. február 13.)
 36. Warriors: A Vision of Shadows #5: River of Fire - Erin Hunter - Hardcover (angol nyelven). HarperCollins Publishers: World-Leading Book Publisher . (Hozzáférés: 2019. február 13.)
 37. Warriors: A Vision of Shadows #6: The Raging Storm - Erin Hunter - Hardcover (angol nyelven). HarperCollins Publishers: World-Leading Book Publisher . (Hozzáférés: 2019. február 13.)
 38. Warriors: The Broken Code #1: Lost Stars - Erin Hunter - Hardcover
 39. Warriors: The Broken Code #2: The Silent Thaw. HarperCollins . HarperCollins. (Hozzáférés: 2019. június 28.)
 40. Warriors: The Broken Code #3: Veil of Shadows. HarperCollins. (Hozzáférés: 2020. május 2.)
 41. Hunter, Erin. Into the Wild (2003. február 15.). Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 21. „In this first spine-tingling episode in the planned Warriors series [...] sure to appeal ... to followers of Brian Jacques' ongoing Redwall series” 
 42. Estes, Sally: Top 10 Fantasy Books for Youth. ala.org. American Library Association, 2003. április 15. [2008. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 20.)
 43. Into the Wild (book review) (2002. december 23.). Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 21. „In the first exciting installment of the Warriors fantasy series [...] the stage is set for more action-packed adventure.” 
 44. Alpert, Mary. Hunter, Erin. Into the Wild (2003. május 1.). Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 21. „The author has created an intriguing world with an intricate structure and mythology, and an engaging young hero. [...] The supporting cast of players is large and a little confusing [...] This is not as elegantly written as Brian Jacques's "Redwall" series” 
 45. Negro, Janice M. Del (2003. március 1.). „Book review: Warriors: Into the Wild”. Bulletin of the Center for Children's Books 56 (7), 277. o. (Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 21.) „The author's attempt to create a hierarchical warrior-clan society falls a bit short: neither the imagined world nor the characters within it are consistent or compelling. Characterization is limited essentially to each individual's function within the clan, and the cast therefore remains cartoon cats engaged in territory marking [...] while the pace occasionally flags there are a lot of bloody tooth-and-claw battles here that may engage readers of the Redwall series.” 
 46. Warriors Tigerstar & Sasha #1: Into the Woods. (Brief article)(Children's review)(Book review). www.accessmylibrary.com . Children's Booklist, 2008. december 1. [2012. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 14.)
 47. Warriors: Tigerstar and Sasha, Escape from the Forest, 47. o. (2009. január 19.). Hozzáférés ideje: 2014. július 16.  (regisztráció szükséges)
 48. a b Goldstein, Lisa. Hunter, Erin & Dan Jolley. Escape from the Forest, 104. o. (2009. július 1.). Hozzáférés ideje: 2014. július 16.  (regisztráció szükséges)
 49. Into the Wild, 61. o. (2003. január 1.). Hozzáférés ideje: 2008. augusztus 21. „Hunter debuts with a suspenseful animal adventure that will leave readers eyeing Puss a bit nervously.”