Halon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A halonok olyan vegyületek, amely halogénezett alkánokból állnak, azzal a fontos jellemzővel, hogy nem tartalmaznak hidrogént, tehát nem éghetőek, így leggyakrabban a tűzoltásnál használják fel őket. Mivel vegyületcsoportról van szó, ezért a halon márkanév után írt kódszám megmutatja azt, hogy melyik konkrét vegyületről van szó. A halonok rendkívül magas kémiai és hőstabilitással rendelkeznek. A fluortartalom növekedésével mérgező hatásuk is csökken.[1][2] Nem reakcióképes vegyületek, azonban a légkörben károsítják az ózont. A sztratoszférában lejátszódó hatásmechanizmusuk megegyezik a freonokéval.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Römpp vegyészeti lexikon: Második kötet F–K. Budapest: Műszaki Könyvkiadó, 193. o. (1982). ISBN 963 10 3813 0 
  2. szerk.: Láng István: Környezetvédelem (akadémiai lexikonok sorozat), 2. kiadás, Budapest: Akadémiai Kiadó (2007). ISBN 978-963-05-7847-9 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Halon című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]