Halas kapu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Halas kapu
Elhelyezkedése
Halas kapu (Lengyelország)
Halas kapu
Halas kapu
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 52° 33′ 08″, k. h. 17° 22′ 27″Koordináták: é. sz. 52° 33′ 08″, k. h. 17° 22′ 27″

A Halas kapu (Harmadik évezred kapuja) kapu formájú szobor Lengyelországban, a Nagy-lengyelországi vajdaságban, Gnieznotól kb. 15 kilométerre, a Lednica-tó mellett elterülő Lednica-mezején. A kapunak hal formája van – az Ichthys görög kifejezés Jézus Krisztus szimbóluma.

A kaput Jan Góra OP poznańi domonkos szerzetes kezdeményezésére állították fel. A kapuig vezető utat a Harmadik ezredév útjának nevezik, mely azt az utat szimbolizálja, amit Krisztus eléréséig kell megtenni. A kapun történő áthaladás a Lednica 2000-találkozók állandó részét képzi. A Halas kaput – a Ferenc pápa által meghirdetett irgalmasság rendkívüli szentévére tekintettel – 2016-ban Lengyelország prímása, Wojciech Polak az Irgalom kapujának nevezte el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brama Ryba című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.