Hajtóvadászat (film, 1975)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hajtóvadászat
(La traque)
1975-ös francia–olasz film

Helen (Mimsy Farmer) és üldözői
Helen (Mimsy Farmer) és üldözői
RendezőSerge Leroy
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróAndré-Georges Brunelin
Főszerepben
ZeneGiancarlo Chiaramello
OperatőrClaude Renoir
Gyártás
Gyártó
  • Filmel
  • Orphée Productions
  • PECF
  • Produzione Intercontinentale Cinematografica (PIC)
Ország
Nyelvfrancia
Játékidő97 perc
Forgalmazás
Bemutató
  • Francia 1975. máj. 14.
  • NSZK 1975. nov. 7.
  • Francia 1976. márc. 1.
  • magyar 1978. jún. 7.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

Hajtóvadászat (eredeti címe La traque), 1975-ben bemutatott francia–olasz filmdráma, Serge Leroy rendezésében, Mimsy Farmer, Michael Lonsdale, Michel Constantin, Jean-Pierre Marielle és Philippe Léotard főszereplésével. A történet egy kis normandiai faluban játszódik, ahol a helybéli közösség mértékadó polgáraiból álló, összetartó vadásztársaság tagjai előbb megerőszakolnak egy turistalányt, majd a botrányt megelőzendő, a halálba hajszolják áldozatukat.

Cselekmény[szerkesztés]

Helen Wells, fiatal angol lány Normandiába érkezik, hogy kibéreljen egy kis, magányos erdei lakóházat. Közben gyülekeznek a helybéli vadásztársaság tagjai, akik vaddisznó-vadászatra készülnek. A hét férfi képezi a helybéli „jobb társaságot”, valamennyien köztiszteletben álló polgárok, gazdálkodók, kereskedők, egymásnak régi jó ismerősei, üzletfelei, ivócimborái, akiket akiket szövevényes személyes kapcsolatok, érdekek hálója fűz össze. Vadászat közben a társaság három tagja, a két garázda Danville fivér, Albert és Paul és a félszeg Chamond rábukkannak Helen házára. Albert és Paul együttes erővel lefogják és mindketten megerőszakolják a lányt, a tétlenül álldogáló Chamond szeme előtt. A jól végzett munka örömével továbbmennek, de Chamond ijedtében ott felejti a puskáját. Paul magabiztosan visszamegy érte, de Helen megszerzi a puskát és meglövi, a fiú súlyosan megsebesül. A botrány kipattanását mindenképpen el kell kerülni. Paul bátyja, Albert egyezséget ajánl a lánynak: ha hallgat az erőszakról, akkor ő elsimítja öccse „vadászbalesetét”. Helen visszautasítja. Albert rálő, de a lány az erdőbe menekül. Megérkeznek a többiek, mérlegelik a helyzetet. A helyi hatalmasságok jó kapcsolatot ápolnak a csendőrséggel, inkább elkennék a dolgot. Közben a sebesült Paul elvérzik. A társaság ekkor egyhangúlag úgy dönt, saját feddhetetlen hírnevük érdekében az áldozatot el kell némítani. Kutyákkal erednek az erdőben tévelygő Helen nyomába, menekülési útjait elvágják, bekerítik. A prédát a mocsár felé terelik és beszorítják egy ingoványos tóba. Itt nyugodtan végignézik, amíg a segítségért sikoltozó lány elmerül és megfullad. David, a földesúr biztosítja őket, hogy a tavat a következő évtizedben senki sem fogja lecsapolni. Philippe, a politikus kitanítja őket a közös mesére, amit mindegyikük egyformán mond el a kihívott csendőröknek: Paul véletlen vadászbaleset áldozata lett, semmilyen nővel nem találkoztak, létezéséről nem tudnak. Pault eltemetik, a a falu élete megy tovább.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
Helen Wells, angol egyetemista Mimsy Farmer
Philippe Mansart, szenátor-rokon, képviselőjelölt Jean-Luc Bideau
David Sutter, helyi földesúr Michael Lonsdale
Nimier százados, ex-katona, autókereskedő Michel Constantin
Albert Danville, vaskereskedő Jean-Pierre Marielle
Paul Danville, Albert öccse, vaskereskedő Philippe Léotard
Rollin, bűnbánó alkoholista Paul Crauchet
Chamond, biztosító Michel Robin
Maurois, Sutter erdésze Gérard Darrieu
Françoise, Sutter felesége, Mansart szeretője Françoise Brion

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikusok szerint Leroy alkotása egy méltatlanul mellőzött kultuszfilm, kérlelhetetlen és nyomasztó társadalomkritika, naturalista eszközökkel ábrázolva, katarzis nélkül, igazságtétel nélkül. Leleplezi a „becsületes polgárokban” rejtőző ragadozó ösztönöket, a vadászokat összetartó falkaszellemet. A film üresjáratok nélkül, mindössze 91 percbe sűríti a tragédiát, a vaddisznóvadászatnak induló, nemi erőszakba és embervadászatba torkolló társasági szórakozást. A film mindvégig színtelen, sivár, ködös, sáros környezetben játszódik, a történet egész tartama alatt egy pillanatra sem süt ki a nap. A fiatal turistanő magára marad az idegen környezetben, esélytelenül menekül az otthonosan mozgó helybéli ragadozók elől. Az áldozaton kívül az összes lányeges szereplő férfi. A film egyes jelenetei felidézik Robert Fuest rendező 1970-es …és hamarosan a sötétség-jének(wd) és Sam Peckinpah amerikai rendező 1971-es Szalmakutyák-jának hangulatát.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Critique de film La Traque (1975). allocine.fr/critiques. (Hozzáférés: 2023. augusztus 27.)

További információ[szerkesztés]