Hőguta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hőguta
Leírás
Érintett szervek Keringés szervrendszere
Főbb tünetek Koncentrálóképesség csökkenése, bódultság, kábulat, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, kipirult bőr, majd magas pulzusszám, rendezetlen szívműködés, keringési elégtelenség
Megelőzés a szokottnál több folyadék fogyasztása, hűvös helyen való tartózkodás[1]
DiseasesDB18924

A hőguta 39,5-40,6°C testhőmérsékleten alakul ki, amikor a test verejtékezése leáll, a test maghőmérséklete megemelkedik, a bőr kipirul és forróvá válik, majd a keringés rendszere fokozatosan összeomlik. A hőguta kezelés nélkül halálos kimenetelű is lehet.

Tünetei[szerkesztés]

A hőguta legjellemzőbb tünetei közt szerepel a test belső hőmérsékletének fokozatos és jelentős megemelkedése, a test izzadásának megszűnése, illetve az eszméletvesztés.

A hőguta kialakulásakor akár együttesen több tünet is előfordulhat; fejfájás, szédülés, kábultság, bódulat, koncentrációzavar, hányinger, hányás jelentkezhet.

A hőguta kialakulása két periódusból tevődik össze. A betegség kezdeti stádiumában a szervezet még kompenzálja a keringési rendszer működésének fokozatos összeomlását. Ekkor a bőr kipirult, száraz tapintású és forró.

A második stádiumban a keringés fokozatosan egyre rendezetlenebbé válik, amely miatt a bőrben lévő erekhez egyre kevesebb vér jut, amely miatt a bőr szederjes színűvé és sápadttá válik, a pulzusszám megemelkedik.

Ha a beteg nem jut szakszerű ellátáshoz, akkor bekövetkezhet a halál. A szervek vérellátásának hosszabb ideig tartó elmaradása előidézheti azok károsodását.[2]

Kezelése[szerkesztés]

Mivel a hőguta igen súlyos szervi károsodásokkal, illetve esetenként halállal is végződhet, ezért hőgutagyanús esetben haladéktalanul hívjunk mentőt a beteghez. A mentők kiérkezése előtt vigyük hűvös helyre a beteget, például hűvös szobába, vagy pincébe és kezdjük meg a test hűtését hidegvizes borogatással. A bőr vérkeringésének helyreállításához masszírozzuk a beteg bőrfelületeit. Bizonyos esetekben elsősegélynyújtásra is szükség lehet. Ha a beteg nem eszméletlen állapotú, akkor itassunk vele hűtött vizet, teát.

Források[szerkesztés]

  1. Mit tegyünk hőguta esetén. (Hozzáférés: 2013. július 27.)
  2. Hőguta. (Hozzáférés: 2013. július 27.)