Gyulay Zsolt (grafikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gyulay Zsolt
Gyulay Zsolt 2011-ben
Gyulay Zsolt 2011-ben
Született 1943. október 2. (79 éves)
Foglalkozása grafikus, festőművész
SablonWikidataSegítség


Gyulay Zsolt (1943. október 2.–) grafikus, festőművész.

Pályafutása[szerkesztés]

Erdélyi családból származik, iskoláit már Magyarországon végezte. Nyomdai szakképesítést szerzett, s zenével és rajzolással foglalkozott. Később megismerte Egerben Kastaly István festőművészt, tanárt, akinek a tanítványa lett. A régi Eger romantikus részleteit festették együtt, majd elméleti előképzésben is részesült.

Kastaly István hatására végezte el a főiskolát, s immár hivatásosként 15 évig a Népszava című napilap külső művészeti munkatársa volt. 1970 és 1985 között rendszeresen jelentek meg grafikái a régi Egerről és Erdélyről. 1986-ban alkotói díjban részesült. Számtalan kiállításon szerepelt az országban festményeivel és grafikáival (Miskolc, Ózd, Eger, Budapest, Egerfarmos, Bélapátfalva). Művei megtalálhatók Németországban, Hollandiában, és 2014-ben jelentős számú grafikája került New Yorkba.

2013-ban megjelent e-könyve Eger, a grafikus szemével címmel, amely rövid életmű-összefoglalás. 2013-ban polgármesteri díszoklevelet és pénzjutalmat kapott Egerfarmoson, ahol több mint 20 festménye van az önkormányzat tulajdonában. Itt látható Kandó Kálmán villamosmérnökről készült portréja is, akinek a gyökerei Egerfarmosra vezethetőek vissza.

Folytatja munkáját, az egerfarmosi sorozatot szeretné befejezni.

További információk[szerkesztés]

  • Gyulay Zsolt kiállítása Bélapátfalván
  • Gyulay Zsolt grafikusművész kiállítása az Egri Gárdonyi Géza Színházban, 2012.
  • Gyulay Zsolt grafikusművész: Eger a grafikus szemével. E-book kiadás, 2013.
  • Heves megyei Hírlap: Negyven év lenyomata (Gyulay Zsolt grafikusművész)2010.