Guacamole

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guacamole
Nemzet, ország Mexikó
Alapanyagokavokádó, csilipaprika (lehet jalapeño is), paradicsom, hagyma/fokhagyma
Fűszerekkorianderlevél, só, bors
A Wikimédia Commons tartalmaz Guacamole témájú médiaállományokat.

A guacamole azték eredetű, avokádóból készült pikáns étel. A mexikói konyha mindennapos fogása, de egész Amerikában és a világ több részén is kedvelik. Az étel neve az azték navatl nyelvjárásból származik. Az „ahuacamolli” összetett szó az „ahuacatl” (avokádó) és „molli” (mártás) tagokból alakult ki. Azt a változatát, mely teljesen krémes, nincsenek benne gyümölcsdarabok, aguamolének is nevezik.[1]

Összetevői, elkészítése[szerkesztés]

Különféle receptek szerint készítik. Az alap- és egyben leggyakoribb változatban a kimagozott avokádó húsát, apróra vágott fehér hagymát, koriandert, csilit, (kimagozott) paradicsomot és citrom vagy lime levét pépesítve hűtőben pihentetik, hogy az ízek összeérjenek. A paprikát és paradicsomot a pépesítés előtt meg is lehet főzni, az avokádót pedig érdemes utoljára meghámozni, hogy addig se oxidálódjon, amíg a többi összetevőt készítjük elő.[2][3]

2 avokádóhoz körülbelül 40 gramm hagyma, 80 gramm paradicsom, 1 csilipaprika és egy fél citrom szükséges.[4]

Felhasználása[szerkesztés]

A pépet mártásként vagy salátának használják. Mexikóban legtöbbször a panqueque (palacsinta) vagy a tortilla (kukoricalepény) darabjaival mártogatva fogyasztják.

Egy másik változatban (Mexikó északi területein) tejjel, tejszínnel, vízzel stb. hígítva húsok és köretek mellé mártásként tálalják.

A guacamole napja[szerkesztés]

A nemzeti guacamole napot a mexikói függetlenség napjával egy napon, szeptember 16-án ünneplik.[5][6]

Guacamole Guinness-rekord[szerkesztés]

2018. április 6-án a mexikói Junta Local de Sanidad Vegetal de Tancítaro állította fel a valaha készített legnagyobb guacamole Guinness-rekordját. Ezt a mexikói Michoacán államban, Tancítaróban megrendezett 7. éves avokádófesztiválon készítették el. Az adag súlya 3788 kg volt, és több mint 350 ember segített az elkészítésében.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A guacamole a tuhistory.com-on (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. december 5.)[halott link]
  2. Cómo hacer salsa guacamole (spanyol nyelven). [2013. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 5.)
  3. Avokádókrém (guacamole). (Hozzáférés: 2013. december 5.)
  4. Guacamole. Receta Mexicana (spanyol nyelven). [2013. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 5.)
  5. Sweet, Carey: Story from Macayos Restaurants: Celebrating Mexican Independence Day, National Guacamole Day (amerikai angol nyelven). The Arizona Republic. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)
  6. CBC Kids - National guacamole day! https://www.cbc.ca/kidscbc2/the-feed/national-guacamole-day
  7. Largest serving of guacamole (brit angol nyelven). Guinness World Records. (Hozzáférés: 2021. szeptember 16.)

További információk[szerkesztés]