Grosbois-i kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grosbois-i kastély
Ország Franciaország
TelepülésBoissy-Saint-Léger

Tulajdonos
  • Charles d'Angoulême
  • Germain Louis Chauvelin
  • Pierre Paul Alexandre Gilbert de Voisins
  • Samuel-Jacques Bernard
  • Société d'encouragement à l'élevage du cheval français
Elhelyezkedése
Grosbois-i kastély (Franciaország)
Grosbois-i kastély
Grosbois-i kastély
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48° 44′ 07″, k. h. 2° 31′ 39″Koordináták: é. sz. 48° 44′ 07″, k. h. 2° 31′ 39″
A Wikimédia Commons tartalmaz Grosbois-i kastély témájú médiaállományokat.

A Grosbois-i kastély Franciaországban, Párizstól kb. 20 km-re délkeletre, Boissy-Saint-Légertől 2,5 km-re délre, az N19-es / E54-es út mentén található.

Története[szerkesztés]

A kastély a 17. században épült, fehér kövekből. IV. Henrik király kincstárnoka építtette, később Charles de Valois Angoulême hercege, (IX. Károly király és Marie Touchet törvénytelen fia) vette meg. Ő két további szárnyat építtetett hozzá, így nyerte el mai külsejét.

Halála után a birtoknak több tulajdonosa is volt, majd a francia forradalom idején állami tulajdonná vált. 1805-ben Louis-Alexandre Berthier marsall tulajdona lett, aki empire stílusban átalakíttatta. Ő csináltatta a szalonok berendezését, a családtagok festményeit, a csatakép-galériát, Aubusson-foteleket, a legyezőgyűjteményt, bőrparavánokat, freskókat (Jacob Frères készíttette az empire stílusú bútorokat). Fia, Napoléon Berthier alapította meg a könyvtárat, amelyben több mint 3000 katonai és történelmi témájú mű, valamint hadászati térképek gyűjteménye található.

Nyitvatartás[szerkesztés]

Nyitva vasárnap és ünnepnapokon 14h és 17h között. Zárva december 1. - március 15. között, csoport kivételével. Előzetes jelentkezéssel a múzeum kinyit legalább 20 fős csoportnak bármely napon.

További információk[szerkesztés]