Googolplex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A googolplex a tíz hatványai közül az egyik legnagyobb elnevezett szám, leírásakor az első egyes számot googol darab nulla követi, vagy más formában egyenlő „tíz a googolodikonnal”:

.

Edward Kasner matematikus találta ki szemléltetésként a matematika oktatásában.

Története[szerkesztés]

Edward Kasner 9 éves unokaöccse, Milton Sirotta alkotta meg a googol kifejezést 1938-ban, ami 10100, majd javasolta a googolplex kifejezést, ahol "egy egyes utána addig írunk nullákat, míg el nem fáradunk". Kasner úgy vélte, hogy szükség van egy formális definícióra, "mert az emberek nem mind ugyanakkor fáradnak el, és Carnera[1] nem lehet jobb matematikus, mint Dr. Einstein, pusztán azért, mert jobb az állóképessége és tovább tud írni".[2] Így lett egységes a 1010100.

Érdekesség[szerkesztés]

Mivel googol nagyobb, mint az ismert univerzum részecskéinek száma, ami becslések szerint 1072 és 1087 közé eshet, illetve a googolplex számjegyeinek száma googol+1 darab, ezért ezt a számot az univerzumunkban lehetetlen lenne tízes számrendszerben leírni, mivel ha az univerzumunk minden anyagát papírrá és tintává változtatnánk (vagy éppen lemezmeghajtókká vagy számítógépes memóriává), akkor sem lenne elég ahhoz, hogy leírjuk.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Primo Carnera (1906. Október 26.1967. június 29.) olasz profi nehézsúlyú ökölvívó
  2. Edward Kasner & James R. Newman (1940) Mathematics and the Imagination, page 23, NY: Simon & Schuster

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]