Girma Wolde-Giorgis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Girma Wolde-Giorgis
President+girma woldegorgis.jpg
Hivatali idő
2001. október 8. 2013. október 7.
Etiópia elnöke
Előd Negasso Gidada

Született 1924. december
Addisz-Abeba
Párt Etióp Népi Forradalmi Demokrata Front

Foglalkozás
  • politikus
  • közgazdász
Vallás Etióp Ortodox Egyház

Girma Wolde-Giorgis (1924. december –) etióp politikus, 2001-2013 között Etiópia elnöke.

Élete[szerkesztés]

Girma Wolde-Giorgis Addisz-Abebában született 1924 decemberében. Egyházi iskolába, majd a Tafari Mekonnen iskolába járt az olasz megszállás kezdetéig. 1950-52 között Hollandiában szerzett bizonyítványt menedzsmentből, majd a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet támogatásával Svédországban és Kanadában tanulta ki a légi közlekedés irányítását. Anyanyelvén az afan oromón kívül 5 nyelven tanult meg folyékonyan (amhara, tigrinya, olasz, angol és francia). Nős, öt gyermeke van.

Politikai pályája 2000-ig[szerkesztés]

1941-ben besorozták és a frissen megszervezett katonai rádiós osztaghoz került. 1944-ben elvégezte a Genet Katonai Iskolát alhadnagyi rangot szerezve. 1946-ban került a légierőhöz, ahol légi irányítással és navigációval foglalkozott. 1955-ben az Eritreai Polgári Repülésügy vezetője lett, két év múlva pedig az Etióp Polgári Légi Hatóság igazgatója és az etióp légitársaság vezető tagja lett.

Közben a politika területén is tevékenykedett, 1951-től a Kereskedelmi, Ipari és Tervezési Minisztérium általános igazgatója, 1961-től a parlament tagja, három évig szóvivője lett. Több alkalommal képviselte Etiópiát az Interparlamentáris Unió ülésein, az egyiknek alelnöke is volt. 1977-ben a Derg és az eritreai felkelők közötti ellentétek békés megoldásával foglalkozó kormánybiztos helyettese volt. Később az Etióp Vöröskereszt eritreai tagszervezetének, majd 1990-től Nemzetközi Logisztikai Osztályának vezetője lett. 1992 márciusában megalapította a Lem Ethiopia nevű környezetvédelmi társaságot.

Elnöksége[szerkesztés]

A 2000-es választásokon választókerületéből mint független képviselő jutott be a Képviselőházba. 2001-ben viszonylag ismeretlen politikusként, meglepetésre választották meg az ország államfőjének egy titkos szavazáson.[1] Hatéves mandátumának lejárta után, 2007. október 9-én újraválasztották.[2]

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Girma Wolde-Giorgis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.