Geordie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Geordie
Információk
Alapítva1972
Műfajrock and roll
KiadóRegal Zonophone
Tagok
Brian Johnson
SablonWikidataSegítség

A Geordie egy 1972-ben alapított angol hard rock, glam rock, blues rock együttes volt. A Newcastle városában alakult zenekar klasszikus felállásában Brian Johnson énekes, Vic Malcolm gitáros, Tom Hill basszusgitáros és Brian Gibson dobos játszott.

1972-73-ban megjelent négy kislemezük mindegyike felkerült a brit slágerlistára.[1] Közülük az All Because of You szerepelt legjobban egy 6. hellyel. Első albumuk 1973-ban Hope You Like It címmel jelent meg. A négyeshez 1975-ben csatlakozott Micky Bennison gitáros. Lemezeiket 1978-ig a Red Bus Records adta ki. A No Good Woman című, 1978-ban megjelent negyedik Geordie-albumon az időközben szólókarrierbe kezdő énekes, Brian Johnson, csak néhány korábban vele felvett és addig ki nem adott dalban volt hallható. A lemez többi számát Dave Ditchburn énekelte fel, de a gitáros Vic Malcolm kivételével a többi poszton is új emberek játszottak. A lemez megjelenésekor a Geordie már gyakorlatilag feloszlott. Brian Johnson ezt kihasználva új társakkal Geordie néven koncertezett egészen addig míg 1980-ban az AC/DC énekese nem lett.

1982-ben az eredeti hangszeresek (Malcolm, Hill, Gibson) részvételével Rob Turnbull énekessel és David Stephenson gitárossal kiegészülve újjáalakult a Geordie. Az együttes ötödik stúdióalbuma No Sweat címmel a következő évben jelent meg a Neat Recordsnál. A lemez nem lett sikeres és Vic Malcolm kilépése után a Geordie újra feloszlott, hogy aztán a megmaradt tagok Powerhouse néven folytassák és még egy albumot készítsenek 1986-ban. 2018-ban Tom Hill basszusgitáros és Brian Gibson dobos úgy döntöttek felélesztik a zenekart. 2019-ben egy brit turnéval tértek vissza, melyen Steve Dawson gitárossal és Mark Wright énekessel álltak színpadra.[2]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok
  • Hope You Like It (1973) (Red Bus)
  • Don't Be Fooled by the Name (1974) (Red Bus)
  • Save the World (1976) (Red Bus)
  • No Good Woman (1978) (Red Bus – Landmark)
  • No Sweat (1983) (Neat Records)

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]