Genda Minoru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Genda Minoru
Minoru Genda.jpg
Született
1904. augusztus 16.
Hirosima prefektúra
Elhunyt
1989. augusztus 15. (84 évesen)
Tokió
Állampolgársága japán
Foglalkozása pilóta
Kitüntetései Commander of the Legion of Merit
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Genda Minoru témájú médiaállományokat.

Genda Minoru (源田実, Hiroshima, 1904. augusztus 16.Matsuyama, 1989. augusztus 15.) japán katona, a Pearl Harbor-i támadás tervezője.

Genda Minoru 1904-ben született Hiroshimában egy ősi családban. Egy farmer második fia volt. Két testvére elvégezte a Tokiói Egyetemet, harmadik testvére pedig a Chiba Medical College-t, negyedik testvére pedig a Hadsereg Akadémiáját.

Genda miután elvégezte a középiskolát, belépett a Japán Birodalmi Haditengerészeti Akadémiára, ahol Fucsida Micuoval megismerkedett. Az Akadémiát osztályelsőként 1929 novemberében végzete el vadászpilótaként. A következő hat évben pilótaként szolgált. Genda a világon az első haditengerészeti tisztek között volt, aki felismerte a repülőgép-hordozókban rejlő lehetőségeket.

1941 februárjának elején Jamamoto Iszoroku admirálissal találkozott, aki előadta egy Pearl Harbor elleni légitámadás tervét. Genda megtervezte a támadás részleteit Fucsida Micuo parancsok segítségével. Javaslatára a torpedókat úgy alakították át, hogy azok Pearl Harbor sekélyebb vízében is tudjanak működni. 1942-ben Midwaynél Nagumo Csúicsi admirális hadműveleti tisztje volt.

A háború után II. világháborús tapasztalatait megjelentette önéletrajzában. 1945 után a Japán Haditengerészeti Légierő tábornoka, majd a japán politikában vállalt szerepet.

1989. augusztus 15-én halt meg Matsuyamaban.