Genda Minoru

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Genda Minoru
Született1904. augusztus 16.[1]
Hirosima
Elhunyt1989. augusztus 15. (84 évesen)[1]
Macujama
Állampolgárságajapán
Foglalkozása
  • repülőtiszt
  • Air Self-defense Official
  • politikus
Tisztségemember of the House of Councillors
Iskolái
  • Naval War College
  • Imperial Japanese Naval Academy
Kitüntetései
  • Order of the Rising Sun, 2nd class
  • Commander of the Legion of Merit
  • legionnaire of Legion of Merit
A Wikimédia Commons tartalmaz Genda Minoru témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Genda Minoru (源田実, Hirosima, 1904. augusztus 16.Macujama, 1989. augusztus 15.) japán katona, a Pearl Harbor elleni támadás tervezője.

Genda Minoru 1904-ben született Hiroshimában egy ősi családban. Egy farmer második fia volt. Két testvére elvégezte a Tokiói Egyetemet, harmadik testvére pedig a Chiba Medical College-t, negyedik testvére pedig a Hadsereg Akadémiáját.

Genda miután elvégezte a középiskolát, belépett a Japán Birodalmi Haditengerészeti Akadémiára, ahol Fucsida Micuóval megismerkedett. Az Akadémiát osztályelsőként 1929 novemberében végzete el vadászpilótaként. A következő hat évben pilótaként szolgált. Genda a világon az első haditengerészeti tisztek között volt, aki felismerte a repülőgép-hordozókban rejlő lehetőségeket.

1941 februárjának elején Jamamoto Iszoroku admirálissal találkozott, aki előadta egy Pearl Harbor elleni légitámadás tervét. Genda megtervezte a támadás részleteit Fucsida Micuo parancsok segítségével. Javaslatára a torpedókat úgy alakították át, hogy azok Pearl Harbor sekélyebb vízében is tudjanak működni. 1942-ben Midwaynél Nagumo Csúicsi admirális hadműveleti tisztje volt.

A háború után II. világháborús tapasztalatait megjelentette önéletrajzában. 1945 után a Japán Haditengerészeti Légierő tábornoka, majd a japán politikában vállalt szerepet.

1989. augusztus 15-én halt meg Macujamában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)