Gamók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gamók
Teljes lélekszám
kb. 1,1 millió (2007)
Lélekszám régiónként
Régió
 Etiópia1 107 163[1]
Nyelvek
gamo
Vallások
keresztény

A gamók egy Etiópiában élő népcsoport, számuk kb. 1,1 millió (2007), ezzel az ország tizedik legnépesebb nemzetiségét alkotják.

Lakóhely[szerkesztés]

Elsősorban a Déli nemzetek, nemzetiségek és népek szövetségi államban élnek, ahol a népesség 7%-át teszik ki. Ezen belül a Gamo-Gofa Zónában (korábban a Semien Omo Zóna egy része) a legmagasabb az arányuk. A gamók földje az Abaya- és a Chamo tavaktól nyugatra fekvő átlagosan 1200 méter magas fennsíkon található.

Életmód[szerkesztés]

A gamók ma elsősorban gyümölcstermesztéssel (banán, mangó, papaya) foglalkoznak. A népcsoport országszerte híres szövőiről, akik a fővárosban is nagyobb számban telepedtek meg.

Nyelv[szerkesztés]

Nyelvük a gamo-gofa-dawro az afroázsiai nyelvcsalád omói ágának északi csoportjába tartozik. Legközelebbi rokonaik a gofa, a dawro és a welaita nyelvek.

További információk[szerkesztés]

Honlap a gamó szövőkről (angolul)[halott link]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gamo people című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.