Galata-torony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Koordináták: é. sz. 41,0256°, k. h. 28,9741°

A Galata-torony

A Galata-torony (törökül: Galata Kulesi) az Aranyszarv-öböltől északra, Beyoğluban található. Isztambul egyik meghatározó épülete.

Története[szerkesztés]

Az eredeti torony 528-ban épült, de az a negyedik keresztes hadjárat (12021204) alatt megsemmisült. Ebben az időszakban genovaiak telepedtek meg a területen, ők építették újjá 1348-ban a városfaluk csúcsaként. Az Oszmán Birodalom időszaka alatt többször is átépítették; egy időben a Mevlevi-rend (lásd még: Kerengő dervis) is használta a tornyot. 1990-ben felújították, és azóta fogadja a látogatókat.

A 17. században az egyik első „repülős”, Hezarfen Ahmet Cselebi erről a toronyról rugaszkodott el, hogy a saját maga által gyártott szárnyakkal átrepülje a Boszporuszt, majd Ázsiában landoljon (a távolság kb. 3 km).[forrás?]

Jellemzői[szerkesztés]

Az épület a földtől számítva 61 méter magas, mintegy 50 méteres dombon áll, így a tengerszint feletti 110 méterig ér. Átmérője 8,95 méter, a fal vastagsága 3,75 méter. A tetején egy kávézó-étterem, valamint egy night-club is található; a teraszról kitűnő körpanoráma nyílik Isztambulra és a Boszporuszra.