Göndörszőrű madárpók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Göndörszőrű madárpók
Egy kifejlett nőstény
Egy kifejlett nőstény
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Öregcsalád: Theraphosoidea
Család: Madárpókfélék (Theraphosidae)
Nem: Brachypelma
Faj: B. albopilosum
Valerio, 1980
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Göndörszőrű madárpók témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Göndörszőrű madárpók témájú médiaállományokat és Göndörszőrű madárpók témájú kategóriát.

A göndörszőrű madárpók, tudományos nevén Brachypelma albopilosum egy madárpók faj, amit gyakran hondurasi göndörszőrű tarantulának is neveznek. Természetes előfordulási helye Közép-Amerikában van, Hondurastól Costa Ricáig. Talajszinten élő, ásó életmódot folytató faj. Testét hosszú, jellegzetesen hullámos szőr borítja, amely a fajnak egyedi kinézetet biztosít.

Megjelenése[szerkesztés]

Teste zömök, melyet sötétbarna és fekete szőrök fednek. Ezek mellett hosszabb aranyszínű szőrök borítják, amelyek különösen a hátsó lábakon sűrűek és a póknak arany és bronz árnyalatú ragyogást adnak. A hímek gyakran világosabb bronz árnyalatúak.

Elterjedése[szerkesztés]

A göndörszőrű madárpók Honduras atlanti-óceáni partja mentén, Nicaraguában, valamint északkelet Costa Ricában honos. Rendszerint trópusi esőerdőkben fordul elő nagy fák alapjai környékén, folyókhoz közel, vagy kivágott erdőfoltokban.

Biológiája[szerkesztés]

A szemek környéke. Megfigyelhetőek az aranyszínű szőrszálak.

A pókok párzására általában az esős évszak során kerül sor, ami után a nőstény 300-500 petét tartalmazó kokont hoz létre. Az inkubáció 24-27 Celsius-fokon 7-8 hétig tart, ami után a petékből halvány színű nimfák kelnek ki és egy helyre csoportosulnak. A fiatal pókok gyorsan fejlődnek, néhány hét alatt újra vedlenek és szétszélednek. A párzási időszak alatt nem receptív nőstényk a közeledő hímekkel szemben agresszíven viselkdhetnek, néha megkísérlik megölni és megenni őket.

A göndörszőrű madárpók elsősorban nokturnális és rejtőzködő életmódot folytat. Táplálékát elsősorban rovarok és kisméretű emlősök képezik. A pók lábainak végénél szagokat, ízeket és rezgéseket érzékelő területek találhatóak, amelyekkel képes felismerni a zsákmányát. A zsákmányt a tapogatólábaival ragadja meg és tartja fogva, csáprágóival pedig mérget fecskendez bele. A méreganyagnak kettős szerepe van, egyrészt megbénítja az áldozatot, másrészt pedig elkezdi emészteni azt. Miután a méreg kifejtette hatását, a madárpók felszívja az elfolyósított zsákmányállat fehérjéit és zsírjait és mindössze egy kis, emésztetlen testrészekből álló labdát hagy hátra.

A göndörszőrű madárpók rendkívül nyugodt természetű, azonban ha veszély fenyegeti hátsó lábaival utótestéről szőröket dörzsöl le, amelyek ha a pókot fenyegető ragadozó szemébe kerülnek meg is vakíthatják azt, valamint a bőrt is irritálhatják.

Védelme[szerkesztés]

Egy terráriumban tartott göndörszőrű madárpók

A fajt jelenleg legjobban élőhelyének eltűnése fenyegeti. Valamikor nagy számban fogták be vadon elő példányait a nemzetközi díszállat kereskedelem számára. Jelenleg világszerte tenyésztik fogságban és viszonylag kevés egyedét fogják be a természetben. A Washingtoni egyezmény (CITES) második listája szerint a göndörszőrű madárpókkal kizárólag kvóták szerint és kereskedelmi engedéllyel lehet nemzetközileg kereskedni.

Mint háziállat[szerkesztés]

A fajt szelíd természete miatt gyakran tartják háziállatként és tenyésztik is. Kereskedelmi forgalomban kapható tücskökkel és csótányokkal etetik. A nőstények hosszú életűek, akár 15 évig is élhetnek.

Források[szerkesztés]

  • Eugène Bruins: Terráriumok enciklopédiája. Ford. Vági Balázs. Budapest: Ventus Libro. 2006. ISBN 963 9546 81 X  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brachypelma albopilosum című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]