Frey Wille

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Frey Wille (kiejtése: "fráj vile") egy bécsi székhelyű ékszerkészítő cég. 1951-ben alapította Michaela Frey, mára pedig nem csak Európában, de a tengerentúl is megtalálhatók márkaboltjaik, bár a hosszadalmas gyártási folyamat miatt a terjeszkedés üteme korlátozott. Első magyarországi üzletüket 2002-ben nyitották meg Budapesten, a Régiposta utcában, másik kettő pedig a Ferihegy 2-es terminálon és az Andrássy úton található, ahol ékszereken kívül férfi és női kiegészítőket, táskákat is árusítanak.

Ékszereiket történelmi korszakok és híres művészek ihletik – a Claude Monet és Gustav Klimt műveit idéző darabok mellett megtalálhatók például az ókori Egyiptom vagy a görög-római kor emlékeit életre keltő formák is. Emblémájuk, a szárnyas szfinx az ősi egyiptomi és krétai kultúrában a mindent látó megfigyelő szimbóluma volt.

Gyártási folyamat[szerkesztés]

Egy-egy kollekción a tervezők akár két éven át is dolgoznak. Először az üvegporból és ásványokból álló tűzzománcot 800 fokon megolvasztják, majd 4 rétegben felviszik egy fém alapra. Ez minden felhasznált színnél külön procedúra, és az egyes darabok általában 12-20 színből állnak. A kész berakást ezután aranyporral vonják be, majd belehelyezik egy 24 karátos arannyal vont bronz foglalatba. Az elkészült Frey Wille ékszerek különösen sok odafigyelést és gondoskodást igényelnek (mivel a tűzzománc eléggé kényes, mindennapi viselése nem is ajánlott), ráadásul ár szempontjából sem olvadnak bele az átlagba.

Forrás[szerkesztés]

Hivatalos Frey Wille honlap