FreeDOS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
FreeDOS
FreeDOS booting screen shot
FreeDOS booting screen shot
FejlesztőJim Hall & The FreeDOS team
OS-családDOS
Programozási nyelvC
Legelső kiadás1998
Stabil verzió1.2 (2017. november)
Kernelmonolitikus
LicencGNU GPL
Weboldalhttp://www.freedos.org

A FreeDOS egy szabad és nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet a GNU GPL licenc alatt terjesztenek. A projekt célja a Microsoft DOS-szal kompatibilis operációs rendszer létrehozása volt. A FreeDOS 1.0 2006-ban jelent meg, és szabadon letölthető a projekt weboldaláról. Az egyik letölthető lehetőség, az fbasecd.iso 8 MByte-os, és egy szűk alaprendszert tartalmaz, a másik az fdfullcd.iso (153 MByte), ami sok hasznos alkalmazást is tartalmaz, így például az Arachne nevű, egyszerű böngészőklienst, az Mpxplay multiformátumú zenelejátszót, az OpenGEM grafikus környezetet.

A FreeDOS projekt 1994. június 26-án kezdődött, amikor a Microsoft bejelentette, hogy nem árusítja és nem támogatja tovább az MS-DOS-t. Jim Hall – aki ekkor fizikus hallgató volt Wisconsinban – egy kiáltványt tett közzé, amelyben egy nyílt forrású MS-DOS helyettesítő operációs rendszer kifejlesztésére tett javaslatot. A PD-DOS névre hallgató operációs rendszert 1994. június 28-án jelentették be. 1994. július 16-án a projektet új névre keresztelték. Ekkor a Free-DOS névre hallgatott, majd 1996-ban átnevezték a mai nevére, FreeDOS-ra.

Ennek az operációs rendszernek a mai gyakorlati haszna például:

  • egy évtizedesen öreg PC bizonyos feladatokra hasznossá tétele (régi DOS-os alkalmazások: könyvelőprogramok, klasszikus játékprogramok, stb. futtatása).
  • Magyarországon (is) jogszabály írja elő, hogy a számítógépeket operációs rendszerrel együtt szabad csak értékesíteni. Szemben egyes tetemes árú operációs rendszerekkel a FreeDOS ingyenes, ezért a vele telepített gép eladási árát ez nem emeli.
A FreeDOS beépített szövegszerkesztője. MS-DOS Editor klón további funkciókkal.

További információk[szerkesztés]