Francisco Balbi di Correggio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Francisco Balbi di Correggio
Francisco Balbi (1567) La verdadera relación de lo sucedido en 1565 en la Isla de Malta.png
Született 1505. március 16.
Correggio
Meghalt 1589. december 12.
Állampolgársága spanyol
Nemzetisége olasz
Fegyvernem muskétások
Csatái Málta török ostroma
Civilben történetíró
A Wikimédia Commons tartalmaz Francisco Balbi di Correggio témájú médiaállományokat.

Francisco Balbi di Correggio (Correggio, 1505. március 16.1589. december 12.) olasz katona, történetíró, aki részt vett a török támadók visszaverésében Máltán 1565-ben. Az ott átélteket könyvben örökítette meg, amely fontos forrása az akkori események kutatóinak.

Francisco Balbi muskétásként szolgált Málta török ostroma alatt a spanyol különítményben. Életétől csak annyit lehet tudni, amennyit a Málta ostroma című könyvben leírt. Kötete 1567-ben Spanyolországban jelent meg először. Egy évvel később egy felülvizsgált és kiegészített kiadványt jelentetett meg. Balbi könyvére támaszkodott Giacomo Bosio, a Szent János-rend hivatalos krónikása is, akinek az ostromról szóló műve 1588-ban jelent meg.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Francisco Balbi di Correggio című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.