France 24

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(France24 szócikkből átirányítva)
France 24
Jelmondat: « Liberté, Égalité, Actualité » (Szabadság, Egyenlőség, Aktualitás) « L'Actualité Internationale 24H/24 »
Adatok
Indulás2006. december 6.
TulajdonosFrance Médias Monde
Felbontás16:9, SD, HD
OrszágFranciaország
Hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz France 24 témájú médiaállományokat.

A France 24 (France vingt-quatre) egy francia állami televíziós hírcsatorna, amelyet kábeltévén, műholdon és interneten világszerte sugároznak. Adását 2006. december 6-án 20:29 órakor kezdte meg Párizsban. 2006 júliusa előtt a projekt a Chaîne Française d'Information Internationale (CFII) (angolul: French International News Network) néven futott.

A társaság[szerkesztés]

A részvénytársaság formájában működő televíziót a TF1 Group és a Francia Televízió hozta létre, egyenlő tulajdoni arányban. A francia állam évi 80 millió eurós támogatást biztosít, ami a költségvetés nagy részét jelenti (a 2007-es költségvetés 87 millió euró). Az adó székhelye a Párizs melletti Issy-les-Moulineaux-ban található.

Az igazgatótanács elnöke Alain de Pouzilhac. A technikáért, a terjesztésért és a funkcionális alapon szervezett igazgatóságok munkájáért Jean-Yves Bonsergent felel, az információkért és a programokért Gérard Saint-Paul.

A France 24 társaság 370 embert foglalkoztat (köztük 170 újságírót és 160 fős technikai személyzetet), akik 28 különböző országból származnak, és átlagéletkoruk 33 év. A televízió munkanyelvei a francia, az angol és az arab.[1]

Vétel[szerkesztés]

A France 24 adása elérhető műholdon Európa, Afrika és a Közel-Kelet nagy részén, valamint kábeltévén New Yorkban és Washingtonban. A televízió honlapján élőben látható mind a francia, mind az angol nyelvű adás.

Műsorok[szerkesztés]

A televízió két csatornát működtet, az egyiket franciául, a másikat túlnyomórészt angolul napi 4-6 óra francia adással. 2007-ben várható az arab nyelvű adás beindítása, később (a tervek szerint három éven belül) a spanyol is sorra kerül.[1]

A csatorna a nap 24 órájában félóránként jelentkezik 10 perces híradókkal. Felhasználhatja részvényesei, a Francia Televízió és a TF1 képeit és tudósítóhálózatát, valamint szerződésben áll az AFP hírügynökséggel, az RFI és a Global Radio Network rádiótársaságokkal, valamint az RFO-val. A hírügynökségektől és más csatornáktól átvett műsorok mellett a televízió saját tudósítóhálózattal is rendelkezik.

A France 24 honlapja a december 7-i indulástól kezdve három nyelven (francia, angol, arab) elérhető.

Források[szerkesztés]

  1. a b Dossier Presse (2006. december 13.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]