Fornetti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fornetti
Alapítva 1997. március 1., Kecskemét,  Magyarország
Alapító Palásti József
Iparág látványpékség, pékség, franchise, sütőipar

www.fornetti.com www.facebook.com/fornetti.magyarorszag A Fornetti weboldala

A Fornetti Magyarország legnagyobb franchise rendszerben létrehozott üzlete[forrás?], sikertörténete 1997. március 1-jén kezdődött, amikor Palásti József pékmester sok éves nemzetközi szakmai tapasztalat birtokában megalapította a Fornetti Fagyasztott Pékáru-gyártó és Forgalmazó Kft-t, melynek szakmai küldetése az eladótéri látványsütés és új fogyasztási kultúra elterjesztése volt. Ehhez legcélszerűbb működési formaként a franchise-t választotta.

A Fornettit megalakítása óta egy cél vezérli: minden üzletben, mindig kiváló minőségű, mindig friss, forró árut kínáljon a vásárlóknak.

A Fornetti márkanév és a Fornetti termékek közismertek és kedveltek nemcsak Magyarországon, ahonnan a Fornetti elindult, hanem valamennyi országban, ahol jelen van. Termékeit napról napra közel 2 millió ember fogyasztja.

A fagyasztott pékáru gyártással és forgalmazással foglalkozó Fornetti termékeivel Európa nagyobbik részén, több mint 25 országban van jelen, nagyrészt Franchise rendszerével. Nyugat-Európában áruházláncok fagyasztó pultjaiban találhatják meg a háziasszonyok az otthoni sütésre kifejlesztett termékeket. Növekvő vállalat, megközelítőleg 12000 embernek ad munkát közvetlenül és a franchise hálózatában.

Általános információk

Napjainkban 16 Master Franchise partner működteti a Fornetti franchise rendszerét Európa országaiban. A Fornetti üzletek száma Magyarországon közel 3000, más országokban 6000 felett van. A Fornetti termékeket 10 üzemben állítják elő. A Fornetti kezdetektől tapasztalható törekvése, hogy minden más szempontot alá kell rendelni az élelmiszerbiztonságot legjobban garantáló technológiai megoldásoknak és fegyelemnek. Ezt a célt szolgálja a HACCP-n alapuló MSZ EN ISO 22000 szerinti minőségirányítási rendszer alkalmazása, valamint a fagyasztott pékáru gyártásban és forgalmazásban Magyarországon elsőként bevezetett IFS /International Food Standard/ szabvány, amely Nyugat-Európában meghatározó tanúsítási rendszer. A Fornetti franchise sikeres működésének alapja az alacsony bekerülési költség mellett, hogy üzleti lehetőséggel illetve folyamatos partnergondoskodással segíti leendő és állandó partnereit. Franchise rendszere megbízható, egységes és rendezett; belső törvényekkel egységesen, jól szabályozott. Működése a gyártónak kiszámítható, folyamatos piacot, a kereskedőnek folyamatosan elérhető magas profitot, a vásárlónak állandó minőségi garanciát jelent.

2010-ben Magyarországon két vállalat végezte a franchise tevékenységet: az anyavállalat, a Fornetti Kft. kecskeméti székhellyel és a Dunántúl ellátására létrehozott igali székhelyű Fornetti Pannon Kft., amely megvásárolta a Fornetti master franchise-át. 2011. januárjában a Fornetti Pannon kivált a hálózatból.

Magyarországon 2 üzemben gyártják a mélyhűtött terméket, közel 20 000 négyzetméter felületen. A Fornetti vállalata több mint 700, közvetlen és közvetett munkatárssal dolgozik. A kiskereskedelmi eladók száma 5000 körül van.

A hazai sikerek hatására lehetővé vált a külföldi terjeszkedés is, első körben a szomszédos és kelet-közép-európai országok irányába. A Fornetti a 2010-es év végére több, mint 2500 üzletben kínálta termékeit számos országban.

2015. augusztus 5-én bejelentették, hogy a svájci Aryzta AG - mely a világ harmadik legnagyobb fagyasztott pékárut forgalmazó vállalata - megvette a Fornettit. A vételár megközelítőleg 18 milliárd forint lehetett.

Fornettis zacskó
Pizzás Fornetti
Fornetti kakaóscsiga

Terjeszkedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Országok, amelyekben jelenleg Fornetti üzletek találhatók:

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]