Flavatar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A flAVATAR – Magical Flowers a növényvilág olyan egyedi fejlesztése, amelynél a vágott virágokat és cserepes növényeket egy speciális növényi alapú anyaggal külsőleg kezeljük, és ez által fénylenek a sötétben. A felületi kezelés eredményeképp a fénykibocsátás szabad szemmel jól látható, de azt csupán sötétben érzékeljük.

Zölden és kéken világító flAVATAR szegfűk

Hogyan működik?[szerkesztés]

A védjegy oltalom alatt álló fejlesztésnek köszönhetően a kezelt vágott virágot, cserepes vagy stabilizált növényt fénnyel ’töltjük fel’, majd azokat azonnal sötétbe helyezve zöld/kék/vízkék/piros/fehér/narancs színben fénylenek. A színes világítás időtartama függ a növénytől, a töltöttség fokától, a környezeti hatásoktól (elég sötét van-e?), ami ez által 5-30 percig terjedhet. Ha gyengül a fénye, töltse fel újra fénnyel (napon, vagy hideg – fehér - fényű lámpa alatt), így újra világítani fog! További feltöltés hiányában a látható fény átalakul halványabb, tejfehér fénnyé, úgymond irány fénnyé, amelyet akár 4-5 órán keresztül is láthatunk! A flAVATAR-ok az élővirágok tulajdonságaival rendelkeznek, ennek alapján kell kezelni mind a vágott virágot, mind a cserepes növényeket. A vágott virág szárát érdemes időnként kicsit visszametszeni és folyamatosan pótolni, frissíteni a vizét. A cserepes növényeket a fajtának megfelelően kell kezelni. Egyes növények száríthatók, így flAVATAR-ként tovább ékesíti az éj sötétjét.

Technológiai háttér[szerkesztés]

A flAVATAR növények egy külső kezelésnek köszönhetően világítanak a sötétben. A felületi kezelés eredményeképp, a fénykibocsátás szabad szemmel jól látható, amely csupán sötétben érzékelhető.

Növénytípusok - kezelhető növények[szerkesztés]

Környezetre gyakorolt hatás[szerkesztés]

flAVATAR által használt fejlesztés minden része génmanipulációtól mentes. A növények kezelésére használt anyagok a természeti környezetre, emberre és állatra egyaránt veszélytelenek. A virágon található elegy nem ehető.

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Sirha Budapest – Innovációs Verseny Dekoráció Kategória, II. helyezés, 2016

Magyar Termék Nagydíj, 2016[1]

A’Design Award & Competition, Bronz Medál, 2017[2]

Black Technology Award, 2018[3]

Érték és Minőség Nagydíj, 2018

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kulfoldon-is-hatalmas-siker-a-magyar-fejlesztesu-vilagito-virag/
  2. Archivált másolat. [2017. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 25.)
  3. Világító növényeivel nyert innovációs díjat egy magyar feltaláló | szmo.hu. www.szeretlekmagyarorszag.hu. (Hozzáférés: 2020. március 12.)

Források[szerkesztés]