Figus Illinyi Albert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Dr. Figus Illinyi Albert (Salgótarján, 1927. január 19.Jászberény, 1994. január 24.) orvos, a jászberényi Városi Kórház Gastroenterológiai részlegének vezető főorvosa volt.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

Salgótarjáni majd esztergomi diákévei után általános orvosi diplomáját a budapesti Orvostudományi Egyetemen szerezte 1951-ben. Első munkahelye a jászberényi kórház lett, és attól haláláig nem vált meg. Radiológusként hazánkban először írt a gyomorvérzések röntgendiagnosztikájáról.

1968-ban a jászberényi kórházban egy 25 ágyas gastroenterológiai részleget szervezett, amelynek haláláig volt a vezetője. E részlegen a gyógyító munka igen magas szintű műszerezettség mellett folyt. Tevékenysége messze túlnőtt Jászberény határain.

Közel 120 dolgozata jelent meg a gastroenterológia témaköréből. Egyik cikksorozatáért munkatársaival együtt elnyerte az Orvosi Hetilap Markusovszky-díját. Több mint 50 előadást tartott a hazai és külföldi kongresszusokon. Kandidátusi értekezését is a korai gyomorrákról írta. Hosszú időn át konziliáriusként segítette az Országos Onkológiai Intézet endoscopos laboratóriumának munkáját.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

  • Markusovszky díj (1972)
  • ”Pro urbe” Jászberény (1976)
  • ”Durst János” díj (1982)
  • Jászberény város díszpolgára (1986)
  • ”Pro Optimo Merito in Gastroenterologia” kitüntetés (1991)

Források[szerkesztés]