Fianchetto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a cikk a sakkjátszmák algebrai lejegyzését alkalmazza.
a8 b8 c8 d8 e8 f8 g8 h8
a7 b7 c7 d7 e7 f7 g7 h7
a6 b6 c6 d6 e6 f6 g6 h6
a5 b5 c5 d5 e5 f5 g5 h5
a4 b4 c4 d4 e4 f4 g4 h4
a3 b3 c3 d3 e3 f3 g3 h3
a2 b2 c2 d2 e2 f2 g2 h2
a1 b1 c1 d1 e1 f1 g1 h1
Három különböző fianchetto: világos királyszárnyán a leggyakoribb típus, sötét vezérszárnyán hosszú fianchetto, világos vezérszárnyán kiterjesztett fianchetto.

A fianchetto (olasz: 'kis szárny') a figurák fejlesztésének egy módja, védelmi alakzat a sakkban, amelynek során a huszár előtti gyalog egyet, vagy kettőt lép előre, az ugyanazon szárnyon lévő futó pedig a gyalog helyére lép előre.

A fianchetto sok hipermodern megnyitás része, hiszen e megnyitástípus sajátossága, hogy kezdeményezője nem törekszik a sakktábla centrumának azonnali megszállására, ehelyett az ellenfél centrális állásainak aláásását és megsemmisítését tűzi ki célul.

A fianchettót használják az indiai védelmek is, amelyek pont arról kapták a nevüket, hogy a régi indiai sakkozásra jellemző volt a fianchetto használata.

A nyílt megnyitásokban általában nem tartják jónak a fianchetto használatát.

A felállásakor masszív védelmi állásnak látszó fianchetto előnye, hogy a futó a leghosszabb átlóra kerül, tehát sok mezőt ellenőrizhet, köztük a tábla központi mezőivel. De a fianchetto is támadható. Ha például az ellenfélnek sikerül lecserélnie a futót, a korábban az általa ellenőrzött, így meggyengült mezőkön keresztül veszélyes támadás indítható, különösen ha a fianchetto a királyszárnyat védte. Emiatt a fianchetto futóját általában nem szívesen cserélik le, különösen ha az ellenfél azonos színű futója a táblán marad.

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap