Feldhoffer János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feldhoffer János
2010-ben
2010-ben
Született1957. március 23.[1]
Budapest
Elhunyt2023. augusztus 3. (66 évesen)[2]
Pilisvörösvár[2]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Feldhoffer János (Budapest, 1957. március 23.Pilisvörösvár, 2023. augusztus 3.) fúvószenész, zenekarvezető

Életútja[szerkesztés]

Feldhoffer János régi pilisvörösvári sváb család sarjaként született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Pilisvörösváron végezte, majd szerszámkészítő szakmát szerzett Budapesten, a Váci úti Katona József Szakmunkás és Szakközépiskolában. Évtizedeken át Pilisvörösváron dolgozott. 2022-ben 24 év szolgálat után Pilisvörösvár Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala munkatársaként vonult nyugdíjba.

A zene már gyermekkorától érdekelte. A szomszédságukban lakó családban szinte mindenki játszott valamilyen hangszeren, s neki is nagyon megtetszett a zenélés. Szüleit addig-addig kérlelte, míg beíratták a zeneiskolába. Két év után választhatott hangszert, s választása a trombitára esett. Hetente kétszer járt zeneórára, trombitatanára kezdettől fogva Németh János volt, aki nagy türelemmel, odaadással tanította őt. Ezzel párhuzamosan a Peregi-zenekar vezetőjéhez, Peregi Istvánhoz is járt, aki a sramlizene rejtelmeibe vezette be.

1971-ben tagja lett a Mauterer-zenekar utódjának, a Vörösvári József által vezetett fúvószenekarnak. 21 éves korában két évre a Zalaegerszegi Helyőrségi Katonazenekarba került sorkatonaként, ahol első szárnykürtösként szolgált. Az itt eltöltött idő meghatározó volt a zenei pályáján. 1982-ben átvette a fúvószenekar vezetését, s két év múlva megalapította a Pilischer Sramli zenekart, melyben 25 éven át aktívan játszott. 1989-ben a Gerstettenből hazalátogató Eduard Gillitzer, az ottani fúvószenekar támogatója segítségével megalakult a Fúvószenei Egyesület, amely ettől kezdve jelentős támogatást adott a zenekarnak. A két fúvószenekar azóta is kitűnő kapcsolatot ápol.

Feldhoffer János vezetésével a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar számos díjat elnyert, melyek közül a teljesség igénye nélkül megemlítünk néhányat: a Landesrat (Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa) több ízben is kiemelt arany minősítéssel ismerte el tevékenységüket, 2005-ben „Pilisvörösvárért” Emlékérmet, 2013-ban a „Für das Ungarndeutschtum der Region Nord” díjat kaptak, 2018-ban pedig magas fokú állami kitüntetésben a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” Díjban részesültek.

Feldhoffer János több mint ötven éven át szolgálta zenéjével Pilisvörösvár közösségét, kiemelkedő szerepet töltött be az egyházközség és a város zenei életében. Szinte elképzelhetetlen volt nélküle az úrnapi körmenet, a bérmálás, az Erdei kápolna pünkösdi búcsúja, a farsangtemetés, a Hősök Napja, a májusfaállítás, a szüreti felvonulás, a Schwabenfest és a Hallo Werischwar fúvóstalálkozó. Nemzeti ünnepeinken szintén az ő vezetésével játszotta a Fúvószenekar a Himnuszt, a Szózatot, az alkalmi indulókat. Több cikluson át aktív képviselője volt Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzatának.

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Feldhoffer János fúvószenész, zenekarvezető részére több mint öt évtizedes magas színvonalú fúvószenészi és zenekarszervezői tevékenysége, a német nemzetiségi fúvószenekari hagyományok és az egyházi fúvószenei hagyományok ápolása, a testvérvárosi kapcsolatok kialakítása és ápolása terén kifejtett kiemelkedő munkája, valamint a helyi német nemzetiségi önkormányzatban végzett közéleti tevékenysége elismeréseként 2023. június 23-án egyhangúlag a Pilisvörösvár Város Díszpolgára címet adományozta.

A kitüntetés átvétele előtt néhány nappal, 2023. augusztus 3-án váratlanul elhunyt.

Temetésén, augusztus 10-én hatalmas tömeg kísérte végső útjára a vörösvári köztemetőben.

A díszpolgári címet másnap özvegye vette át a Vörösvári Napok megnyitó ünnepségén.

Kitüntetései[szerkesztés]

  • 2011.: „Pilisvörösvárért” Emlékérem
  • 2015.: Josef Gungl Emlékérem (Landesrat)
  • 2017.: 50 éves zenei tevékenységért kitüntető oklevél arany fokozata
  • 2020.: 50 éve a Fúvószenéért kitüntetés
  • 2023.: Pilisvörösvár Város Díszpolgára kitüntető cím

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Díszpolgári oklevele
  • Varga Nóra: A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar története. Szakdolgozat. Vitéz János Római Katolikus Tanárképző Főiskola, 2006. http://www.fogarasy.hu/Fuvoszenekar.pdf
  • Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar
  • Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar [1]
  • Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Fúvószenekar [2]
  • A fúvószenekar 110 éves múltja [3]
  • A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Együttes honlapja [4]
  • Feldhoffer János [5]