Feketefenyő (faanyag)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Feketefenyő
Fizikai tulajdonságok
Rönkhossz15 m
Rönkátmérő0,6…1,0 m
Sűrűség0,57 g/cm³
Zsugorodás
Sugárirányban3,1 %
Húrirányban4,6 %
Keménység
Rostra merőleges18 MPa
Rosttal párhuzamos37 MPa
Merevség11 000 MPa
Szilárdság
Nyomó40 MPa
Hajlító77 MPa
Nyíró10 MPa

A feketefenyő tűlevelű faanyag, a feketefenyő (Pinus nigra) anyaga.

Az élő fa[szerkesztés]

Alpin-balkáni flóraelem. Hegyvidéki faj. Magyarországon nem őshonos, de telepítve gyakori. A szélsőségesen száraz, meleg termőhelyek pionír fája. Mészkedvelő, fényigényes, de a talajjal szemben igénytelen, a meleget és a fagyot egyaránt jól tűri. Lassúbb növekedésű, mint az erdeifenyő.

30 m magasra is megnő. Erőteljes, hengeres törzse gyakran villás. Zárt állásban a koronája lassan tisztul fel, az ágai vastagok, ezért a törzs erősen göcsös. Kérge fiatalon sima, sötét zöldesbarna, idősebb korban vastag, ormósan repedezett, szürkés színű.

A faanyag[szerkesztés]

Szíjácsa széles, fehér, kissé sárgás, gesztje vörösesbarna, az átmérőnek kb. egyharmadát teszi ki. Sok nagyméretű gyantajárata van. A tavaszi és az őszi pászta élesen elkülönül, az utóbbi aránylag szélesebb. A sugármetszeten az évgyűrűhatárok, a bélsugártükrök jól láthatók.

Felhasználása[szerkesztés]

Szárítás
A fát télen kell dönteni, gyorsan kérgelni és máglyázni, mert a borovihoz hasonlóan kékülésre hajlamos. Általában gyorsan, egyenletesen szárítható, de a göcsös törzsből készült anyag kíméletes szárítást igényel.
Megmunkálás
Minden forgácsoló szerszámmal könnyen megmunkálható, de rosszul faragható. A gyantatáskák a faanyag minőségét rontják. Fűrészpora izgató hatású.
Rögzítés
Szegezni, csavarozni nehezebb, mint a borovit. Jól ragasztható.
Felületkezelés
Szálirányban szépen csiszolható. Felületkezelés előtt gyantamentesíteni kell. A geszt és a szíjács színkülönbsége pácolás után is megmarad. Hajlamos a kékülésre, ami felületkezeléssel nem tüntethető el.
Tartósság
Időjárásálló. Élettartama szabadban kb. 60 év, vízben kb. 500 év, állandóan szárazon kb. 1000 év.

Felhasználása hasonló a boroviéhoz. A magasépítésben, a föld- és vízépítésben, a bútorgyártásban, hajóépítésben, bányafának, vasúti talpfának, vezetékoszlopnak használják.

Források[szerkesztés]