Fehér csokoládé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fehér csokoládé

A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd készítmény, ami bár nem csokoládé, a köztudatban mégis annak nevezik. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez.

Eredete és gyártása[szerkesztés]

Bár a Hebert Candies mutatta be 1955-ben, először a Mars Incorporated kezdett el foglalkozni fehér csokoládé előállításával, az Amerikai Egyesült Államokban. Európában már egy évvel korábban kapható volt a boltokban fehér csokoládé. A termék akkor lett népszerű, amikor a Nestlé Alpine White Chocolate néven kezdett el fehér csokoládéból készült csokoládészeletet forgalmazni Amerikában. Az Alpine White Chocolate fehér csokoládé, mely aprított mandulát tartalmaz. Nagy-Britanniában a Cadbury forgalmazza. Hazánkban jelenleg a Lindt, a Stühmer, a Milka, a Merci és a Boci forgalmaz fehér csokoládét.

Összeállítás és szabályok[szerkesztés]

A Fehér Ház mézeskalácsból és fehér csokoládéból

A fehér csokoládé nélkülözhetetlen összetevői a kakaóvaj, a tej és a cukor. A szabályozások megszabják, hogy a piacon mi adható el fehér csokoládéként: az Egyesült Államokban súly alapján legalább 20% kakaóvajat, 14% tej szárazanyagot, legalább 3,5% tejzsírt és kevesebb mint 55% cukrot és egyéb édesítőszert kell tartalmaznia. Az Európai Unió ugyanezeket az értékeket használja, azonban nem szabja meg a cukor és az édesítőszerek mennyiségét. Néhány országban a fehér csokoládét nem tartják valódi csokoládénak, mert bár az elkészítési mód ugyanaz, mint a tejcsokoládé és az étcsokoládé esetében, különbség van az összetevőkben. Az összetevőkbeli nagy különbségek miatt sok ember (a U.S. Food and Drug Administrationt is beleértve) úgy véli, a fehér csokoládé nem valódi csokoládé.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:White chocolate
A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér csokoládé témájú médiaállományokat.