Fehér Sándor (hegedűművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fehér Sándor
Életrajzi adatok
Született 1973. március 31.
Budapest
Elhunyt 2012. január 13. (38 évesen)
Isola del Giglio mellett
Pályafutás
Hangszer hegedű
Tevékenység zenész
SablonWikidataSegítség

Fehér Sándor (Budapest, 1973. március 31. – Giglio szigeténél, 2012. január 13.) hegedűművész.

Élete[szerkesztés]

Fehér Sándor hegedűművész zenész családban nőtt fel. 5 éves korától hegedült, zenei általánosba és zeneiskolába járt hegedű, zongora és szolfézs órákra.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán – mai nevén Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – hegedűművészként, tanárként szerzett oklevelet. Eközben mesterkurzust végzett Bécsben, Keszthelyen. Koncerttermekben, vendéglátásban és már helyszíneken és fellépett, dolgozott többek között Monacóban, Németországban és az USA-ban is.

Halála[szerkesztés]

2011 őszén oktatói meghívást kapott az Amerikai Egyesült Államokba, e közben még a Costa Concordia hajón dolgozott. Már zenéltek, miközben a hajó ütközött. Ekkor az elsötétült hajón áramszünetre hivatkozva mindenkit a kabinjába küldtek. A hajó elhagyására utasító riasztást csak egy óra múlva adták ki. Egy utas által készített videófelvételen az látható, ahogy Fehér Sándor a személyzet sárga mentőmellényében áll a vörös mentőmellényt viselő utasok mellett. Amikor kiderült, hogy nincs elég gyerekeknek való mentőmellény, elindult, hogy keressen néhányat. Később segített is a kicsiknek felhúzni a mellényeket, nyugtatta őket. Ezután pontosan nem ismert okokból visszatért a hajótestbe, ahol a szakértők feltételezése szerint egy – áramszünet miatt leállt – lift ajtaja a víz nyomására kinyílt, majd a liftaknába tóduló víz magával sodorta az embereket, köztük Fehér Sándort.

Elismerések[szerkesztés]

2013. január 10-én Fehér Sándor hegedűművész posztumusz megkapta a Magyar Civil Becsületrend díját.

Források[szerkesztés]