Farvel-fok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farvel-fok
Grönland déli része a Farvel-fokkal a kép jobb szélén egy műholdfelvételen
Grönland déli része a Farvel-fokkal a kép jobb szélén egy műholdfelvételen
Közigazgatási adatok
Ország(ok)Grönland
Földrajzi adatok
SzigetcsoportNunap-Isa-Árchipél
SzigetItivdleq
ÓceánAtlanti-óceán
TengerLabrador-tenger, Irminger-tenger
Elhelyezkedése
Farvel-fok (Grönland)
Farvel-fok
Farvel-fok
Pozíció Grönland térképén
é. sz. 59° 46′ 23″, ny. h. 43° 55′ 21″Koordináták: é. sz. 59° 46′ 23″, ny. h. 43° 55′ 21″
a Farvel-fok és Grönland három másik külső pontjának elhelyezkedése

A Farvel-fok (grönlandi nyelven: Uummannarsuaq; angolul: Cape Farewell; dánul: Kap Farvel) Grönland legdélebbi részeként emlegetett terület. Az Eggers-szigeten (grönlandiul: Itivdleq) található, nagyjából Oslóval egy szélességi körön (59° 46′ 28″).

A fok körüli vizek a középkor óta veszélyesnek számítanak a gyakori viharok és a sodródó jégtáblák miatt.

Földrajza[szerkesztés]

Eggers a Nunap-Isa-szigetek (avagy Farvel-foki szigetek) második legnagyobb tagja a IV. Keresztély-sziget (dánul: Christian IV Ø; grönlandiul: Sammisoq) után. Eggerstől délre található még pár kisebb névtelen sziklasziget. Közülük a legdélebbi 2,1 km-rel van délebbre a Farvel-foktól.

Magának Grönlandnak a legdélibb pontja valójában 45 km-rel a Farvel-foktól nyugat-északnyugatra található Narsarmijit (Frederiksdal) közelében van. A Nunap-Isa-szigetek és Gröndland között a Keresztély herceg-szoros (Prins Christian Sund) húzódik.

Grönland legdélebbi pontja a közeli szigeteket is figyelembe véve az északi szélesség 59° 44′ 48″ koordinátáján található. Grönland itteni déli csücskénél találkozik a Labrador-tenger és az Irminger-tenger. Tőle délre a nyílt Atlanti-óceán terül el.

A terület Kujalleq közigazgatási egység része. A VI. Frigyes király-part Grönland keleti felén a Farvel-foktól indul északi irányba és a Pikiulleq-öbölig (korábbi írásforma szerint Pikiutdleq-öbölig) tart.

Története[szerkesztés]

A Farvel-fokot 1585-ben a Grönlandot újra felfedező brit John Davis hajózta körbe és ő adta neki a Cape Farewell nevet.

Az egyik legnagyobb grönlandi hajókatasztrófa 1959. január 30-án a Farvel-foknál következett be, mikor a dán grönlandi flotta elsüllyeszthetetlennek vélt zászlóshajója, a Hans Hedtoft első útja során jéghegynek ütközött és a fedélzetén tartózkodó 95 fő életét veszítette.

a Farvel-fok (a kép közepén) Eggers-sziget sziklás déli partjával.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kap Farvel című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cape Farewell, Greenland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.