Farkaskvint

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A farkaskvint a történelmi hangolásokban keletkezett nagyon hamisan szóló, ezért csak különös hatások elérésére alkalmas kvint.

A püthagoraszi hangolásban[szerkesztés]

A püthagoraszi hangolásban a skálát egymást követő tiszta kvintekkel mérik ki. Tizenkét lépés után el kellene érni az alaphangot, de 12 kvint nem tesz ki pontosan 7 oktávot; az így kapott hang a püthagoraszi kommával magasabb. A kvintkör bezárásához ezért fel kell áldozni az egyik kvint tisztaságát: ez a püthagoraszi kommával kisebb lesz a többinél. Ez a kvint jól hallhatóan ellentmond a jó hangzásról alkotott klasszikus elképzeléseknek. Akkoriban úgy mondták: „Ez a kvint úgy üvölt, mint a farkas!”

Az így keletkezett farkaskvint frekvenciaaránya

.

A középhangú temperálásban[szerkesztés]

A farkaskvint a középhangú temperálásban is megjelenik. Itt a kvintkör 11 kvintje egy kicsit kisebb a tiszta kvintnél, így közülük 4 együtt tisztán vagy majdnem tisztán kiad egy nagy tercet. Ezzel a kvintkör 12. kvintje is meg van határozva. Ez a csak különleges hatások elérésére alkalmas kvint a farkaskvint, ami megfelel egy szűkített szextnek (rendszerint Gisz-Esz).

A középhangú kvintek frekvenciaaránya

A farkaskvint frekvenciaaránya a negyedkommás középhangú temperálásban:

.

A tiszta kvint[szerkesztés]

Összehasonlításként a tiszta kvint frekvenciaaránya

.

A kiegyenlített hangolás kvintjei csak kevéssel térnek el ettől:

.

Források[szerkesztés]