Fallout

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Fallout
Fallout logo.svg
Fallout logo.svg
Fejlesztő Black Isle
Kiadó Interplay
Rendező Feargus Urquhart
Producer
Tervező Christopher Taylor
Tim Cain
Programozó Chris Jones
Zeneszerző Mark Morgan
Sorozat Fallout-univerzum
Motor Fallout
Platformok Microsoft Windows
Mac OS
MS-DOS
Kiadási dátum 1997. szeptember 30.
Műfaj szerepjáték
Játékmódok egyjátékos
USK-besorolás USK 16
Adathordozó CD-ROM
Steam

A Fallout egy számítógépes szerepjáték, melynek az ötletgazdája és producere Tim Cain, kiadója az Interplay, és 1997-ben jelent meg. A hangulata posztapokaliptikus (a harmadik világháború után járunk) és retro-futurisztikus (egy alternatív jövőben játszódik, ahol az ötvenes évek világa fejlődött tovább). A játékot sokan a Commodore-korszakban megjelent Wasteland folytatásának tekintették, azonban mivel a névjogok az Electronic Arts tulajdonában maradtak, ezért kisebb átfedésektől eltekintve teljesen más univerzumban játszódik a két játék. Eredetileg a Steve Jackson Games által kifejlesztett GURPS-karakterfejlesztő rendszerre épült a játék, de a végleges verzióban a saját fejlesztésű SPECIAL-rendszer lett a játék alapja. A Fallout hatalmas siker lett a játékosok körében, ezért később több folytatása is készült.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Előzmények[szerkesztés]

A Fallout egyik fejlesztője, Chris Avellone készítette el a játékban megtalálható utalások és a játékosok által feltett kérdések alapján a Fallout Bibliát, mely tartalmaz egy idővonalat, amely a teljes univerzum történéseit tartalmazza.[1]

A háttérsztori szerint a hidegháború nem torkollott soha tragédiába, hanem egyszer csak minden átmenet nélkül véget ért. Azonban 2052-ben a természeti kincsek kiapadásával elindul a Nyersanyagháború. Az ENSZ feloszlik, az USA-ban titokzatos járvány dúl, Kanadát annektálják, Kína pedig világuralomra tör. Ezen események egyenes következménye lett, hogy a Nyersanyagháború 2077-ben átalakult a Nagy Háborúvá. Nem egészen két óra alatt zajlott le az egész, de a Föld lakosságának nagy része elpusztult, és az egész bolygó sivatagos pusztasággá vált.

A játékos által irányított karakter a leszármazottja azoknak az embereknek, akik a háború kezdetén a Menedékeknek nevezett, az USA kormánya által épített óvóhelyekbe költöztek. A főhőst a külvilágban csak Menedéklakó néven ismerték. A tényleges események 2161-ben indulnak, Dél-Kalifornia területén, a 13-as Menedékben. Az óvóhely vízellátásáért felelős víztisztító chip meghibásodott, és nincs se tartalék chip, se módszer a kiváltására. A 13-as Menedék Felvigyázója minket bíz meg a feladattal, hogy bármi áron, de kerítsünk valahonnan egy újat. Majd nekünk adja a PipBoy 2000 névre hallgató hordozható kéziszámítógépet, melyben szerepel Kalifornia térképe, és az első lehetséges célpont, a közeli 15-ös Menedék.

Százötven nap áll rendelkezésünkre, ennyi időre elég ugyanis a víztartalék. Ezt hetven nappal meghosszabbíthatjuk, ha a külvilágban kereskedőktől vásárolunk még. Azonban a chip utáni kutatás közben sötét gaztettekre derül fény. Egy mutáns, aki a Mester névre hallgat (azelőtt Richard Greyként ismerték), titokban azon mesterkedik, hogy egy elhagyatott katonai bázison talált háború előtti vírussal, a Fejlett Evolúciós Vírussal (FEV) minden embert hatalmas izomkolosszussá, szupermutánssá alakítson, hogy mindenki egyenlő legyen a Földön, ám titokban világuralmi terveket is szövöget, és az egészet az Egység elnevezésű szekta álcája mögé bújtatja. Fedőszervük a Katedrális Gyermekeinek egyháza, mely sorra gyűjti be a delikvenseket. A játékos célja végezni a Mesterrel és elpusztítani a szupermutánsokat előállító katonai bázist.

Ha a játékos nem teljesíti 500 napon belül a küldetést, akkor a mutáns hadsereg felfedezi a Menedéket, és elpusztítja azt. Ez az idő 400 napra rövidül, amennyiben vizet vett a kereskedőktől. Ugyanígy a rossz befejezést hozza elő az a választásunk is, hogy csatlakozunk a mutáns sereghez.

A Mester elpusztítása és a katonai bázis felrobbantása tetszés szerinti sorrendben megvalósítható. A játék befejezése mindenképpen negatív lesz. A Felvigyázó elmondja, hogy a kinti élet mássá tett minket, veszélyesek lehetünk a benti egyensúlyra. Éppen ezért úgy döntött, hogy kiutasít minket.

A Fallout 2-ben kiderül, hogy senki nem tudja, ki kezdte az atomháborút. Annyi utalás van a játékban, hogy valószínűleg unatkozó mesterséges intelligenciák műve lehet a dolog. Ezt bizonyítja Sierra Army Depot AI-ja, Skynet; valamint San Franciscóban az Acél Testvérisége számítógépe.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Játékmenet[szerkesztés]

A Fallout világában egy adott területen (a poszt-nukleáris Dél-Kaliforniában) kell teljesítenünk a küldetéseket. Itt számos apróbb település, városka, vagy kommuna található, ahol valós időben telnek az események. Egy-egy küldetés gyakran többféleképpen is megoldható, némelyik megoldás "jó" vagy éppen "gonosz". A játékos tetteinek következményei is vannak, amelyeket többnyire a játék végén a befejező képsorokban láthatunk. A harcok során a játék körökre osztott üzemmódba vált, melynek során az egyes akciók végrehajtásához akciópontokra van szükség. A játékos által egy körben felhasználható akciópontok mennyisége és a cselekvések költsége mindig az adott karakter függvénye. Ezen képzettség később is fejleszthető, mivel az egyes képzettségek használatáért és a küldetések megoldásáért tapasztalati pontokat kap a játékos, mely segítségével legfeljebb 21. szintű lehet. Az egyes képzettségekhez képest az alaptulajdonságokat az ún. SPECIAL-rendszer szabja meg. Ezek: az erő, az érzékelés, az állóképesség, a karizma, az intelligencia, az ügyesség, és a szerencse. Ezek a karaktergeneráláskor állíthatóak be 1-10 közötti értékben, 5 bónuszpont felhasználásával, de játék közben is lehetőség van a változtatásra. Kalandozásaink során nem-játékos karakterek (NPC-k) is velünk tarthatnak. Ezek száma nincs limitálva, ám a velük való interakció meglehetősen korlátozott.

Helyszínek[szerkesztés]

A Fallout legtöbb városa (például Junktown, Shady Sands) nem létezik a valóságban. Viszont például Los Angeles is megtalálható benne, igaz, nem abban a formában, ahogy mi ismerjük. Necropolis városa pedig Bakersfieldként található meg az amerikai térképeken. A játék hangulata rengeteget merít a Mad Max című mozifilm hangulatából. Például az egyik elsőként megszerezhető páncél egy olyan bőrdzseki, melyet Mel Gibson viselt a Mad Max 2-ben. Ráadásul a játékos társául szegődő kutyát Dogmeat-nek nevezik.

Díjak[szerkesztés]

A Fallout 2001-ben minden idők negyedik legjobb játéka lett a PC Gamer újság szavazásán. Az IGN Top 100-as listáján 55. lett, a GameSpot pedig a hónap játékává választotta. Hazánkban is nagy sikere volt, számtalan Hónap Játéka-címet szerzett. 1999 októberében az első, 2000 júniusában pedig a második rész megjelent a PC Guru teljes játékmellékleteként.

Hatások[szerkesztés]

A játék sokat merít az ötvenes években divatos szuperhős-regényekből, és fantasztikus képregényekből. Például a számítógépek vákuumcsővel működnek, nem pedig tranzisztorral, és az energiafegyverek is a Flash Gordonból valóknak néznek ki. A Menedéklakó jellegzetes öltözéke a kék kezeslábas, melyen sárga színű csíkok találhatók. A 13-as Menedék sajátossága, hogy a Menedék száma megtalálható a hátulján. A Fallout menüje és karaktergenerálója is követi a játékra jellemző retro-futurista stílust. A menü a korabeli reklámokra hasonlít, a karaktergenerálás pedig olyan, mint amit a Monopolyból szedtek elő. Az egyik töltőképernyő egy klasszikus televíziós indiános monoszkóp. A két játék híres továbbá az elrejtett easter egg-ekről, melyek rendszerint egy-egy filmes utalást tartalmaznak. Ám a második rész megjelenésekor néhány rajongó zúgolódni kezdett, hogy a túl sok poénos jelenet csökkenti a beleélést a sztoriba. A játék során társunkká szegődhet Tycho, a ranger, aki elmeséli nekünk, hogy az ő nagyapja, Fat Freddy is ranger volt annak idején. Az említett karakter a Wasteland című játékban is szerepelt, mint a Sivatagi Rangerek vezetője. A két játék között egyébként is van néhány lazább összefüggés, hiszen a Wasteland tekinthető a Fallout szellemi elődjének.

Bevezető képsorok[szerkesztés]

A játék egy rövid videóval indul, mely átugorható, de mindenképpen érdemes megnézni. Az első jelenet egy tévétől távolodós rész, miközben a háttérben a Maybe szól a The Ink Spots-tól. (csak az amerikai verzióban, az európai változatban jogi problémák miatt hangulatfestő instrumentális zene hallható) A hírekben éppen Kanada leigázását mutatják, majd Mr. Handy és autós reklámot láthatunk. Végül a háttérben megjelenik a porig rombolt város képe, majd a tévé kikapcsol. Ezután következik a történések rövid vázolása Ron Perlman előadásában. Itt hangzik el először a híres mondás: Háború. A háború sosem változik.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Az intro alatt szóló zene a Maybe a The Ink Spotstól. Eredetileg az I Don't Want To Set The World On Fire című szerzeményüket akarták, de jogi okokból ez nem sikerülhetett. Csak később, a Fallout 3 előzetesében bukkan fel újra ez a szám.
  • Maga a Maybe egyébként egy 1935-ös szám.
 • Ha a Hub-ban megöljük Kenny rendőrt, akkor a következő szöveg bukkan fel: „Te jó ég, megölték Kennyt! Szemetek!” Ez egy utalás a South Park című rajzfilmsorozatra.
 • Ha a Shift billentyű lenyomásával kattintunk a stáblista gombjára, akkor a fejlesztők humoros beszólásait olvashatjuk.
 • A Mentát nevű drog a Dűne univerzumból kapta a nevét.
 • A brahmin névre hallgató kétfejű tehenek nevüket a hinduizmusból kapták (a brahman szó elferdítéseként). A kétfejű tehén ötlete is innen származik.
 • A játék régebbi verziójának CD-jén található egy bónusz képernyőkímélő és a játék egy 1994-es prototípusa.
 • Három kulcsfigura, Tim Cain vezetésével távozott az Interplaytől, és megalapították a Troika Gamest. Sajnos azonban 2005 szeptemberében csődbe mentek.
  • Arcanum című játékukban utalást tesznek a brahminokra, mint amik egy távoli sivatagból érkeztek.
 • Egy sivatagbeli véletlen találkozás során lezuhant UFO-ra bukkanhatunk, halott űrlényekkel. Egy sugárfegyver és Elvis fotója található mellettük, és ekkor megjelenik egy szöveg: Tudtuk, hogy léteznek!
 • „Háború. A háború sosem változik.” Ez a mondat az egyetlen, mely közös a Fallout összes epizódjában.
 • A Nuka Cola a Coca-Cola posztnukleáris kori változata.
 • A Red Ryder BB Gun nevű fegyver a játék mindkét részében felbukkan. Ez szintén egy visszautalás a Wastelandre, illetve a Karácsonyi történet című filmre, amelynek a főszereplője csak ezt a puskát kérte karácsonyra.
 • A játék fejlesztésének egy idejében úgy gondolták, hogy ha a játékos Junktownban segít Killiannek megölni Gizmót, akkor ezután egyeduralmával totális rendőrállamot vezetne be. Viszont ha Gizmo felbérlésére Killiant ölte volna meg, akkor Gizmo felvirágoztatta volna a várost. Erkölcsi-morális okokból azonban ezt a részt kihagyták.
 • Egy .223-as pisztolyt kaphatunk a Hubban Irwintől, ha segítünk a gazfickóktól megmenteni a farmját. Ennek a fegyvernek a pontosan ugyanígy kinéző eredeti változata a Blade Runner című filmben szerepelt.

Lábjegyzetek[szerkesztés]

 1. A Fallout Biblia 0

Külső hivatkozások[szerkesztés]