Fallout

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fallout
Fallout logo.svg
Fejlesztő Black Isle
Kiadó Interplay
Rendező Feargus Urquhart
Producer
Tervező Christopher Taylor
Tim Cain
Programozó Chris Jones
Zeneszerző Mark Morgan
Sorozat Fallout-univerzum
Motor Fallout
Platformok Microsoft Windows
Mac OS
MS-DOS
Kiadási dátum 1997. szeptember 30.
Műfaj szerepjáték
Játékmódok egyjátékos
USK-besorolás USK 16
Adathordozó CD-ROM
Steam

A Fallout egy nyílt világú számítógépes szerepjáték, melyet az Interplay fejlesztett és adott ki 1997-ben. A hangulata posztapokaliptikus (a harmadik világháború után járunk) és retro-futurisztikus (egy alternatív jövőben játszódik, ahol az ötvenes évek világa fejlődött tovább). Főhőse egy amerikai óvóhely átlagos lakója, aki azt a feladatot kapja, hogy mentse meg a kolónia életét, és szerezzen valahonnét egy új víztisztító chipet.

A játékot sokan a Commodore-korszakban megjelent Wasteland folytatásának tekintették, azonban mivel a névjogok az Electronic Arts tulajdonában maradtak, ezért kisebb átfedésektől eltekintve teljesen más univerzumban játszódik a két játék. Eredetileg a Steve Jackson Games által kifejlesztett GURPS-karakterfejlesztő rendszerre épült a játék, de a végleges verzióban a saját fejlesztésű SPECIAL-rendszer lett a játék alapja. A Fallout hatalmas siker lett a játékosok körében, ezért később több folytatása is készült.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék során karakterünkkel különféle területekre kell ellátogatnunk, és az ott található karakterekkel illetve ellenfelekkel kerülhetünk interakcióba. Bizonyos karakterek küldetéseket adhatnak nekünk, amelyek megoldása dilemma elé állíthat minket, és ezek befolyásolják a karmánkat és tapasztalati pontot is adhatnak. A Fallout úttörő volt abból a szempontból, hogy egy-egy küldetésnek nemcsak egyféle megoldása volt lehetséges, hanem saját választásunktól függött, hogy alternatív megoldást keresünk-e. Ezek a döntéseink esetenként a végjátékot is befolyásolhatják. A harcok során a játék körökre osztott üzemmódba vált, melynek során az egyes akciók végrehajtásához akciópontokra van szükség. A játékos által egy körben felhasználható akciópontok mennyisége és a cselekvések költsége mindig az adott karakter függvénye. Ezen képzettség később is fejleszthető, mivel az egyes képzettségek használatáért és a küldetések megoldásáért tapasztalati pontokat kap a játékos, mely segítségével legfeljebb 21. szintű lehet. Kalandozásaink során nem-játékos karakterek (NPC-k) is velünk tarthatnak. Ezek száma nincs limitálva, ám a velük való interakció meglehetősen korlátozott. Ők az alábbiak: Ian, az egykori karavánőr; Tycho, a sivatagi ranger, Dogmeat, a kutya; és Katja, a guberáló.

Karakterünk képességeinek alapját az ún. S.P.E.C.I.A.L.-rendszer szabja meg. A rövidítés az egyes alapképességeket jelölik, ezek: az erő, az érzékelés, az állóképesség, a karizma, az intelligencia, az ügyesség, és a szerencse. Ezek a karaktergeneráláskor állíthatóak be 1-10 közötti értékben, 5 bónuszpont felhasználásával, de játék közben is lehetőség van a változtatásra. Különféle tárgyak pozitív, illetve negatív irányban is befolyásolhatják ezeket. Másodlagosak ehhez képest a képzettségek (skills), melyekből 18 van, s melyek 0 és 200% között változhatnak. Szintlépéskor a játékos kapott pontokkal fejlesztheti ezeket, illetve hármat pedig kétszer olyan gyorsan fejleszthet, mint speciális képzettséget. A pontokon túl tréningezéssel, az adott képzettség rendszeres használatával, illetve különféle könyvek olvasásával is fejlődhetünk. Harmadlagosan különlegességek (traits) is befolyásolják karakterünket, amiből kettőt választhatunk induláskor, s amelyek egy előnyt, illetve egy hátrányt tartalmaznak. Ezeket később már nem tudjuk megváltoztatni, csak speciális módon. A negyedik rendszer a perk-rendszer. Minden harmadik (vagy negyedik) szintlépéskor választhatunk egyet, amelyek különleges, normál szintlépéssel nem vagy nagyon nehezen elérhető bónuszokat adnak azonnal.

A játék része még a karma-rendszer. Jótettekért pozitív, gonoszságokért pedig negatív pontokat ad a játék, ami befolyásolja a megítélésünket (akár negatív perket is adhat).

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Előzmények[szerkesztés]

A Fallout egyik fejlesztője, Chris Avellone készítette el a játékban megtalálható utalások és a játékosok által feltett kérdések alapján a Fallout Bibliát, mely tartalmaz egy idővonalat, amely a teljes univerzum történéseit tartalmazza.[1]

A háttérsztori szerint a második világháború után, még az Apollo-program fejlesztése közben a történelem más irányt vett. Egyfajta retro-futurisztikus környezetben éltek az emberek, melyben a technológia szuperfejlett, viszont teljesen olyan, mintha az 1950-es évek technikája, divatja, dizájnja stb. fejlődött volna tovább. A XXI. század közepén a kőolaj kiapadásával elindult a Nyersanyagháború. Ezért és az urán birtoklásáért küzd néhány hatalom, miközben az USA-ban titokzatos járvány dúl, Kanadát annektálják, Kína pedig világuralomra tör. 2076-ra az Egyesült Államok (mely ebben az idővonalban 13 terület szövetsége, az 50 állam helyett) megszállja Kanadát és visszafoglalja Alaszkát a kínaiaktól. Ezen események egyenes következménye lett, hogy a Nyersanyagháború 2077-ben átalakult a Nagy Háborúvá. Október 23-án, nem egészen két óra alatt zajlott le az egész, de a Föld lakosságának nagy része elpusztult, és az egész bolygó sivatagos pusztasággá vált.

A játékos által irányított karakter a leszármazottja azoknak az embereknek, akik a háború kezdetén a Menedékeknek nevezett, az USA kormánya által épített óvóhelyekbe költöztek. A főhőst a külvilágban csak Menedéklakó néven ismerték. A tényleges események 2161-ben indulnak, Dél-Kalifornia területén, a 13-as Menedékben. Az óvóhely vízellátásáért felelős víztisztító chip meghibásodott, és nincs se tartalék chip, se módszer a kiváltására. A 13-as Menedék Felvigyázója minket bíz meg a feladattal, hogy bármi áron, de kerítsünk valahonnan egy újat, méghozzá 150 napon belül. Majd nekünk adja a PipBoy 2000 névre hallgató hordozható kéziszámítógépet, melyben szerepel Kalifornia térképe, és az első lehetséges célpont, a közeli 15-ös Menedék.

A 15-ös Menedék már régóta romosan és elhagyatottan áll, lakói a közelben Shady Sands néven alapítottak települést. A játékosnak kell őket megvédenie a mutáns radskorpióktól, illetve a Khans nevű rablóbanda támadásaitól. Ezután Junktownba (Roncsváros) viszi az útja, ahol a polgármester, Killian Darkwater kérésére kell a korrupt kaszinótulajdonos, Gizmo üzelmeit felszámolnunk (avagy ha Gizmo oldalára állunk, megszerezni a város irányítását). Továbbmenve a Hub néven ismert kereskedővárosban lehetőséget kapunk arra, hogy kereskedőknek megadva a Menedék elérhetőségét további 100 napra elegendő vizet szerezzünk. A városban szerzett információk alapján a 12-es Menedék felé vezet az utunk, amely felett Necropolis városát a sugárzás hatására eltorzult emberek, a ghoulok lakják. Illetve már ők sem, mert a várost tagbaszakadt, zöld bőrű, bivalyerős emberek, a szupermutánsok uralják.Őket kijátszva a város alatti Menedékből sikerül megszerezni a víztisztító chipet.

Hiába térünk haza, a Felvigyázó az általunk tapasztaltakat aggasztónak találja. A szupermutánsok megjelenése nem magyarázható a természetes sugárzással, így arra jut, hogy őket valami (vagy valaki) gyártja. Így aztán vissza kell térnünk a pusztaságba, megtalálni a mutáns sereg központját, és végezni a fenyegetéssel. Küldetésünk során találkozunk az Acél Testvérisége nevű technokrata szervezettel, mely a háború előtti technika megőrzésére hivatott elitista szervezet. Egy kockázatos küldetés teljesítése fejében mindenesetre befogadnak minket maguk közé. A tőlük szerzett információ segítségével megtudjuk, hogy a szupermutánsok a Fejlett Evolúciós Vírus (F.E.V.) hatására jöttek létre, melyet a Nagy Háború előtt fejlesztettek ki. Mellékhatásként minden szupermutáns steril és elég ostoba, noha biológiai értelemben halhatatlan. Utunk ezután Los Angeles romjai közé, a Csonttelepre (Boneyard) vezet, ahol a Katedrális Gyermekei nevű apokaliptikus szektába botlik. Noha szándékaik jónak tűnnek, a szekta valójában csak egy fedőszervezete a Mesternek, egy valaha Richard Grey néven ismert mutánsnak, akinek feltett szándéka minden embert szupermutánssá alakítva az emberiséget az evolúció következő lépcsőfokára juttatni. A Menedékekben élő emberek az elsődleges célpontjai, mert őket nem érte sem sugárzás, sem a mutáns F.E.V. vírus légkörbe került változatának behatása, így tökéletes szupermutánsokká alakíthatóak. Katedrálisuk alatt, egy prototípus Menedékben tanyázik a Mester, ahol végeznünk kell vele, illetve északra utazva egy szupertitkos katonai bázist felrobbantva a mutánsok gyártósorát is meg kell semmisítenünk.

A játék befejezése mindenképpen negatív, hiszen a Felvigyázó, bár hálás azért, amit tettünk, de fél attól, hogy rossz hatással lesznek tetteink a bent élőkre, akik el akarják hagyni majd a Menedéket, és ez a közösség pusztulásához vezetne. Ezért nem tehet mást, száműzi karakterünket.

Másféle negatív befejezések is vannak:

 • ha elfogy a tartalék vízkészlet
 • a játék 1.0-s verziójában ha 500 nap eltelt a játék kezdete óta, a mutáns seregek rátalálnak a Menedékre és lerohanják (karaván-segítség esetén 400 nap). Az 1.1 patch óta ez a határidő 13 év
 • ha a játékos elfogadja a Mester ajánlatát és maga is szupermutánssá válik
Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Helyszínek[szerkesztés]

A Fallout legtöbb városa (például Junktown, Shady Sands) nem létezik a valóságban. Viszont például Los Angeles is megtalálható benne, igaz, nem abban a formában, ahogy mi ismerjük. Necropolis városa pedig Bakersfieldként található meg az amerikai térképeken. A játék hangulata rengeteget merít a Mad Max című mozifilm hangulatából. Például az egyik elsőként megszerezhető páncél egy olyan bőrdzseki, melyet Mel Gibson viselt a Mad Max 2-ben. Ráadásul a játékos társául szegődő kutyát Dogmeat-nek nevezik, utalással a film Kutyájára és a Gibson által fogyasztott konzervre.

Díjak[szerkesztés]

A Fallout 2001-ben minden idők negyedik legjobb játéka lett a PC Gamer újság szavazásán. Az IGN Top 100-as listáján 55. lett, a GameSpot pedig a hónap játékává választotta. Hazánkban is nagy sikere volt, számtalan Hónap Játéka-címet szerzett. 1999 októberében az első, 2000 júniusában pedig a második rész megjelent a PC Guru teljes játékmellékleteként.

Hatások[szerkesztés]

A játék sokat merít az ötvenes években divatos szuperhős-regényekből, és fantasztikus képregényekből. Például a számítógépek vákuumcsővel működnek, nem pedig tranzisztorral, és az energiafegyverek is a Flash Gordonból valóknak néznek ki. A Menedéklakó jellegzetes öltözéke a kék kezeslábas, melyen sárga színű csíkok találhatók. A 13-as Menedék sajátossága, hogy a Menedék száma megtalálható a hátulján. A Fallout menüje és karaktergenerálója is követi a játékra jellemző retro-futurista stílust. A menü a korabeli reklámokra hasonlít, a karaktergenerálás pedig olyan, mint amit a Monopolyból szedtek elő. Az egyik töltőképernyő egy klasszikus televíziós indiános monoszkóp. A két játék híres továbbá az elrejtett easter egg-ekről, melyek rendszerint egy-egy filmes utalást tartalmaznak. Ám a második rész megjelenésekor néhány rajongó zúgolódni kezdett, hogy a túl sok poénos jelenet csökkenti a beleélést a sztoriba. A játék során társunkká szegődhet Tycho, a ranger, aki elmeséli nekünk, hogy az ő nagyapja, Fat Freddy is ranger volt annak idején. Az említett karakter a Wasteland című játékban is szerepelt, mint a Sivatagi Rangerek vezetője. A két játék között egyébként is van néhány lazább összefüggés, hiszen a Wasteland tekinthető a Fallout szellemi elődjének.

Bevezető képsorok[szerkesztés]

A játék egy rövid videóval indul, mely átugorható, de mindenképpen érdemes megnézni. Az első jelenet egy tévétől távolodós rész, miközben a háttérben a Maybe szól a The Ink Spots-tól. (csak az amerikai verzióban, az európai változatban jogi problémák miatt hangulatfestő instrumentális zene hallható) A hírekben éppen Kanada leigázását mutatják, majd Mr. Handy és autós reklámot láthatunk. Végül a háttérben megjelenik a porig rombolt város képe, majd a tévé kikapcsol. Ezután következik a történések rövid vázolása Ron Perlman előadásában. Itt hangzik el először a híres mondás: Háború. A háború sosem változik.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Az intro alatt szóló zene a Maybe a The Ink Spotstól. Eredetileg az I Don't Want To Set The World On Fire című szerzeményüket akarták, de jogi okokból ez nem sikerülhetett. Csak később, a Fallout 3 előzetesében bukkan fel újra ez a szám.
  • Maga a Maybe egyébként egy 1935-ös szám.
 • Ha a Hub-ban megöljük Kenny rendőrt, akkor a következő szöveg bukkan fel: „Te jó ég, megölték Kennyt! Szemetek!” Ez egy utalás a South Park című rajzfilmsorozatra.
 • Ha a Shift billentyű lenyomásával kattintunk a stáblista gombjára, akkor a fejlesztők humoros beszólásait olvashatjuk.
 • A Mentát nevű drog a Dűne univerzumból kapta a nevét.
 • A brahmin névre hallgató kétfejű tehenek nevüket a hinduizmusból kapták (a brahman szó elferdítéseként). A kétfejű tehén ötlete is innen származik.
 • A játék régebbi verziójának CD-jén található egy bónusz képernyőkímélő és a játék egy 1994-es prototípusa.
 • Három kulcsfigura, Tim Cain vezetésével távozott az Interplaytől, és megalapították a Troika Gamest. Sajnos azonban 2005 szeptemberében csődbe mentek.
  • Arcanum című játékukban utalást tesznek a brahminokra, mint amik egy távoli sivatagból érkeztek.
 • Egy sivatagbeli véletlen találkozás során lezuhant UFO-ra bukkanhatunk, halott űrlényekkel. Egy sugárfegyver és Elvis fotója található mellettük, és ekkor megjelenik egy szöveg: Tudtuk, hogy léteznek!
 • „Háború. A háború sosem változik.” Ez a mondat az egyetlen, mely közös a Fallout összes epizódjában.
 • A Nuka Cola a Coca-Cola posztnukleáris kori változata.
 • A Red Ryder BB Gun nevű fegyver a játék mindkét részében felbukkan. Ez szintén egy visszautalás a Wastelandre, illetve a Karácsonyi történet című filmre, amelynek a főszereplője csak ezt a puskát kérte karácsonyra.
 • A játék fejlesztésének egy idejében úgy gondolták, hogy ha a játékos Junktownban segít Killiannek megölni Gizmót, akkor ezután egyeduralmával totális rendőrállamot vezetne be. Viszont ha Gizmo felbérlésére Killiant ölte volna meg, akkor Gizmo felvirágoztatta volna a várost. Erkölcsi-morális okokból azonban ezt a részt kihagyták.
 • Egy .223-as pisztolyt kaphatunk a Hubban Irwintől, ha segítünk a gazfickóktól megmenteni a farmját. Ennek a fegyvernek a pontosan ugyanígy kinéző eredeti változata a Blade Runner című filmben szerepelt.
 • A játék szinkronhangjait ismert és elismert színészek adták. Néhányan a felsorolásból:

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]