FLOPS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Számítógépek teljesítménye
prefix rövidítés FLOPS
kiloFLOPS kFLOPS 103
megaFLOPS MFLOPS 106
gigaFLOPS GFLOPS 109
teraFLOPS TFLOPS 1012
petaFLOPS PFLOPS 1015
exaFLOPS EFLOPS 1018
zettaFLOPS ZFLOPS 1021
yottaFLOPS YFLOPS 1024

A számítástechnikában használt FLOPS (vagy flops, esetleg flop/s) egy rövidítés, eredetiben: FLoating point Operations Per Second (’lebegőpontos műveletek másodpercenként’). A FLOPS-szal a számítógépek teljesítményét fejezik ki, különösen azokon a tudományos területeken, ahol gyakori a lebegőpontos műveletek használata. A FLOPS-hoz hasonló mértékegység a műveletek száma másodpercenként (IPS, instructions per second).

A szóvégi S miatt sokan úgy gondolják, hogy az az angol többes szám jele, ezért gyakran használatos FLOP néven is. A „flop” és többes számban, mint „flops” önállóan is használatos, mint a lebegőpontos műveletek száma. Ebben az értelemben a flop kifejezés a műveletek összegét és nem a sebességét jelenti.

A gyakorlatban a flops többszöröseit használják (lásd a jobb oldali táblázatot).

Csúcsteljesítmény[szerkesztés]

Egy számítógép teljesítményének meghatározása bonyolult feladat, sok egymástól független tulajdonságot kell figyelembe venni. Ezek például: a futtatott alkalmazás, az alkalmazott algoritmus, a probléma mérete, a megoldásnál használt programnyelv és annak implementációja, a fordítóprogram, a programozó készsége a program optimalizálására, az operációs rendszer, általában a hardver jellemzői stb.

A számítógép gyártói általában megadják a rendszer (elméletileg elérhető) csúcsteljesítményét. Ezt általában egy processzor ciklus alatt végrehajtható lebegőpontos összeadások és szorzások számából határozzák meg Például a Pentium III-as processzor egy ciklus alatt vagy egy lebegőpontos összeadást vagy egy lebegőpontos szorzást végez.

a Pentium III processzor esetén a csúcsebesség

A LINPACK benchmark[szerkesztés]

A TOP500 szuperszámítógép sebességének mérésére hivatalosan elfogadott LINPACK benchmark az 1970-es évek elején kidolgozott lineáris algebrai feladatok megoldásához szükséges LINPACK FORTRAN programkönyvtár részeként született meg. A szubrutin feladat a lineáris egyenletrendszerek megoldásához szükséges idő kiszámítása volt.

Az első LINPACK benchmark riport 1979-ben került publikálásra. Egy 100 elemű mátrix egyenlet megoldásával mérte 23 különböző számítógép sebességét. Ennek megfelelően 1979 óta ismerjük a számítógépek valódi sebességét. 1979-et megelőzően csak a gyártók által megadott sokszor összehasonlíthatatlan adatok alapján lehetett a számítógépek sebességét megbecsülni.

A TOP500 számítógép listáját évente kétszer teszik közzé a top500.org weblapon.[1] A legutolsó listát 2016 június 16-án Frankfurtban tették közzé.

Mérföldkövek[szerkesztés]

A műszaki és tudományos számítások területén használt számítógépek esetében van nagy jelentősége a lebegőpontos műveletek sebességének.

1953 az első lebegőpontos műveletek végzésére épített a műszaki és tudományos számítások gyorsítását támogató számítógép, a BESZM-1 átlagos műveleti gyorsasága 10 kiloFLOPS volt.

1996-ban az Intel ASCI Red számitógépe volt az első, amely elérte az egy teraFLOPS sebességhatárt.[2]

2016-ban a leggyorsabb számítógép a Kínai Nemzeti Szuperkomputer központ (Vuhszi) Sunway_SW26010 számítógépe volt. A gép számított csúcsteljesítménye 125.4 petaFLOPS volt. A LINPACK benchmark segítségével pedig 93 petaFLOPS teljesítményt mértek.[1]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b TOP500 the List. (Hozzáférés: 2016. november 5.)
  2. Sandia’s ASCI Red, world’s first teraflop supercomputer, is decommissioned. [2010. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 17.)