FK Javor Ivanjica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(FK Habitfarm Javor Ivanjica szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Habitfarm Javor Ivanjica
Csapatadatok
Teljes csapatnév Fudbalski klub
Habitfarm Javor Ivanjica
Székhely Ivanjica, Szerbia
Alapítva 1912
Klubszínek piros-fehér
Stadion Ivanjicai stadion
Vezetőedző SRB Radovan Ćurčić
Elnök SRB Dušan Sekulić
Bajnokság Jelen Superliga
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Habitfarm Javor Ivanjica honlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habitfarm Javor Ivanjica témájú médiaállományokat.

A(z) Habitfarm Javor Ivanjica (szerbül: Фудбалски клуб Хабитфарм Јавор Ивањица) egy szerb labdarúgócsapat, székhelye Ivanjica városában található. Jelenleg a szerb élvonalban szerepel.

Korábbi elnevezései[szerkesztés]

2005 óta jelenlegi nevén szerepel.

Története[szerkesztés]

Szerbiában még kevés helyen ismerték a labdarúgást, amikor egy tanuló, Milan Dadojević behozta az első futball-labdát Ivanjica városába. A helyi fiatalság kitörő lelkesedéssel fogadta az új játékot, majd nem sokkal később megalapították első klubjukat, amely a Javor nevet viselte. Néhány edzés, illetve a szabályokkal történő ismerkedést követően minden készen állt arra, hogy a csapat végre valódi mérkőzésen, nézők előtt méretesse meg magát.

Sajnos a világháborúk gátat szabtak valódi tétmérkőzések megrendezéséhez, ezért barátságos találkozón mérte fel tudását az ivanjicai labdarúgók csapata. Az első jelentősebb eredményeket 1958 és 1962 között érte el, mikor a klub a jugoszláv másodvonalban versengett.

A később többnyire az alsóbb osztályokban vitézkedő ivanjicai gárda a 2001–02-es szezonban feljutott a jugoszláv élvonalba, és a klub fennállásának 90. évfordulóját első osztályú mérkőzésekkel koronázta.

A helyi labdarúgóstadionban a 2004–05-ös szezonban – miután a csapat egy idénnyel korábban kiesett az élvonalból – újra első osztályú mérkőzéseket rendeztek (ekkor már Szerbia és Montenegró égisze alatt). A jelentősebb eredmények elmaradtak, majd a 2007–08-as idényben a csapat újra elbúcsúzott az élvonaltól. A búcsú fájó volt ugyan, de a másodosztályban új szárnyakra kapott a csapat: 34 mérkőzésen át veretlen maradt, így – a másodosztályú rekordbeállítás kíséretében – a 2008–09-es szezont már a legjobbak között kezdte meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés]