FK Rad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rad
Csapatadatok
Teljes csapatnév Fudbalski klub Rad
SzékhelyBelgrád, Szerbia
Alapítva1958
Klubszínek kék
Stadion I. Petár király Stadion
Vezetőedző SRB Slavko Petrović
Elnök SRB Branko Mijković
Bajnokság Jelen Superliga
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
Rad honlapja

Az FK Rad (szerbül: Фудбалски клуб Рад) egy szerb labdarúgócsapat, székhelye Belgrádban található. Jelenleg a szerb élvonalban szerepel.

1987-ben jutott fel először a jugoszláv élvonalba, és a következő idényben története legnagyobb sikerét: a 4. helyen végzett, ezzel UEFA-kupa-indulásra szerzett jogot.

Korábbi elnevezései[szerkesztés]

1993 óta jelenlegi nevén szerepel.

Története[szerkesztés]

A FK Radot a GRO Rad munkásai alapították 1958-ban, amely alsóbb osztályú területi labdarúgó-bajnokságban kezdte meg szereplését. A klub első elnöke Petar Đerasimović lett.

A Nikola Marjanović edzette csapatot eleinte az első osztályú csapatokban pallérozódott, fiatal labdarúgók alkották, így a klub népszerűsége rohamos ütemben nőtt. A jugoszláv parlament Belgrád Banjica városrészének közepén biztosított sporttelepet, így a Rad labdarúgócsapatának mérkőzéseit hamarosan egyre több néző tekinthette meg.

A Rad támadó szellemű játéka, és a mérkőzéseken szerzett rengeteg gól újabb és újabb szurkolókat vonzott mágnesként az egyre bővülő stadionba, akik a hazai találkozókon felül már idegenbe is elkísérték kedvenceiket. Banjica városrész legnépszerűbb csapataként hamarosan felvételt nyert a belgrádi városi ligába.

1965 és 1969 között generációváltás történt, számtalan új játékos érkezett a klubhoz, majd nem sokkal később lecserélték a klub színeit is.

A dinamikus fejlődés az 1986–87-es szezonban érett be, a Rad feljutott a jugoszláv élvonalba. A megkapaszkodás nehézkes, de sikeres volt, a csapat a 15., még bennmaradást jelentő helyen végzett.

Az első, és mindmáig legsikeresebb évadot az 1988–89-es kiírásban jegyezte, mikor a legjobb jugoszláv csapatok versengésében a 4. helyen végzett, így jogot szerzett, hogy az UEFA-kupa keretein belül az európai kupák porondjára lépjen. A görög Olimbiakósz ellen pályaválasztóként 2–1-es győzelmet aratott, és az pireuszi 2–0-s vereség ellenére emelt fővel búcsúzott.

Később bár többször is az élmezőnyben végzett, a 4. helynél jobb eredményt nem tudott elérni, a csapatról leginkább szurkolótáborának futballhuliganizmusa miatt cikkeztek.

Eredményei[szerkesztés]

Európaikupa-szereplés[szerkesztés]

Összesítve[szerkesztés]

Kupa J GY D V LG–KG
UEFA-kupa 2 1 0 1 2–3
Összesítve 2 1 0 1 2–3

Szezonális bontásban[szerkesztés]

Idény Kupa Forduló Klub 1. mérk. 2. mérk.
1989–1990 UEFA-kupa 1. forduló GRE Olimbiakósz 2–1 0–2

Szurkolók[szerkesztés]

A Rad csapatának szurkolótábora nemcsak végtelen hűségéről, hanem sorozatos rendbontásairól, erőszakos cselekményeiről híres Szerbia labdarúgó-stadionjain belül és kívül egyaránt. Legnagyobb csoportja a United Force, melynek tagjai szélsőséges nacionalista érzelmeket táplálnak, és kapcsolatba hozhatók különböző neonáci csoportokkal is.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Football, blood and war (angol nyelven). Guardian, 2004. január 18. (Hozzáférés: 2010. április 21.)

További információk[szerkesztés]