FIRE mozgalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A FIRE (Financial Independence, Retire Early) mozgalom egy életmód mozgalom, melynek célja az anyagi függetlenség elérése, és a hivatalos nyugdíjkorhatárt bőven megelőzően az aktív munkától való visszavonulás. A mozgalom a 2000-es években vált különösen népszerűvé. Magyarországon 2017-ben Takács Szabolcs blogolt „Harmincas nyugdíjas” néven (már nem aktív), majd 2018-ban megalakult a „FIRE Hungary” Facebook csoport, amely több ezer fős közösséggé vált, indítója Bognár Balázs kiadta magyarul összefoglaló könyvét, Az első száz millió címen.[1][2][3][4][5][6][7]

Alapelv[szerkesztés]

A FIRE, azaz a teljes anyagi függetlenség azt jelenti, hogy a passzív bevételből származó jövedelem teljes mértékben fedezi a megélhetési költségeket. Ennek eléréséhez szükség van egy olyan nagy méretű portfóliót létrehozni, amelynek passzív hozamából előreláthatóan élethosszig meg lehet élni. A klasszikus elv szerint a beosztotti munkaviszonyból származó jövedelem minél nagyobb részét megtakarítva és befektetve 5-20 év alatt felépíthető egy kellően nagy portfólió (értékpapír, részvény). Ennek alapja a megtakarítási ráta, amely megmutatja százalékos formában, hogy a havi bevételből mennyit tud valaki megtakarítani. A megtakarítási ráta növelésével gyorsabban érhető el a FIRE, amit a bevétel növelésével, és/vagy a kiadások csökkentésével lehet elérni. A cél a vagyon felhalmozása addig, amíg az így keletkező passzív jövedelem elegendő pénzt biztosít a megélhetésre a nyugdíjas évek során. A FIRE mozgalom sok támogatója a 4%-os szabályt javasolja iránymutatásként, mely szerint az összegyűjtendő portfólió nagysága a becsült éves megélhetési költség 25-szöröse. A célszám elérésekor válik lehetővé a hagyományos munkából a szokásos nyugdíjkorhatárnál évekkel, akár évtizedekkel korábbi nyugdíjba vonulás.

Háttér[szerkesztés]

A korai nyugdíj a bevételek növelésével, a költségek ésszerű csökkentésével, és az így megtakarított pénzek befektetésével érhető el. Nem csak egyszerűen pénzgyűjtés, idővel a befektetések hozama és a kamatos kamat hatása miatt a vagyon növekedés önmagától gyorsulva növekszik.[8] A FIRE is többféle lehet: Lean (szerény) esetben alacsonyabb megélhetési költségek mellett takarékos életmód, Fat esetben magas életszínvonal a cél. Létezik több új elnevezés is: a Barista FIRE egy félig nyugdíjas életmódra utal, ahol rész munkaidőben dolgozva érkezik kiegészítő jövedelemért; a Coast FIRE, ahol pedig egy kezdeti nagyobb megtakarítás a háttérben kamatozik egy normál, dolgozó élet alatt, amely kiegészíti a nyugdíjat a normál időben bekövetkező nyugdíj eljövetelekor.

Történelem[szerkesztés]

A FIRE mozgalom mögött meghúzódó fő gondolatok Vicki Robin és Joe Dominguez 1992-es bestseller könyvéből, a Your Money or Your Life -ból,[9][10] valamint Jacob Lund Fisker 2010-es Early Retirement Extreme című könyvéből származnak.[11] Ezek az alkotások az alapvető mintát adják az egyszerű életstílus és a befektetésekből származó bevétel ötvözéséhez az anyagi függetlenség elérése érdekében.

A 2011-ben indult Mr. Money Mustache blog felkeltette az érdeklődést a korai nyugdíjazás takarékossággal való elérésének gondolata iránt, és elősegítette a FIRE mozgalom népszerűsítését.[12][13] Más könyvek, blogok és podcastok továbbra is finomítják és népszerűsítik a FIRE koncepciót.[14][15][16]

Kritikák[szerkesztés]

Egyes kritikusok azt állítják, hogy a FIRE mozgalom „csak a gazdagoknak szól”,[17] rámutatva arra, hogy alacsony jövedelem mellett nehéz magas megtakarítási rátát elérni.[12] Egy másik gyakori kritika az, hogy a férfiak a kereseti egyenlőtlenség miatt felülreprezentáltak a FIRE mozgalomban.[18] További kérdéseket vet fel a nagyon hosszú, gyakran 20-50 éves várható nyugdíj időtartama, amely váratlan események miatt nagyfokú bizonytalanságot jelent, emiatt gyakran megkérdőjelezik a 4%-os szabályt is, mivel az „csak” 30 évesre tervezett eredetileg. Azóta több kiegészítés és kutatás is jelent meg a témában,[19] többen biztonságosabb, 3,5%-os vagy annál alacsonyabb pénzfelvételi arány mellett érvelnek, ami azt jelenti, hogy az éves kiadások 30-40-szeresét kell megtakarítani a 25-szörös helyett, ha a cél a teljes nyugdíjba vonulás, és hogy soha többé ne kelljen pénzt keresni.[20]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az első száz millió (magyar nyelven). www.elsoszazmillio.hu. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  2. FIRE Hungary - anyagi függetlenség Magyarországon | Facebook (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  3. Brenoff. „7 Things You Can Learn From The FIRE Movement”, Huffington Post, 2018. április 24. (Hozzáférés: 2018. július 7.) (amerikai angol nyelvű) 
  4. Wong. „The Basics of FIRE (Financial Independence and Early Retirement)”, Two Cents (Hozzáférés: 2018. július 7.) (amerikai angol nyelvű) 
  5. Young People Say Screw It, Retire in Their 30s”, Free, 2018. június 5. (Hozzáférés: 2018. július 7.) (amerikai angol nyelvű) 
  6. Avenue. „What 30-Year-Old Retirees Can Teach The Rest Of Us”, Forbes (Hozzáférés: 2018. október 22.) (angol nyelvű) 
  7. (2018. április 17.) „A Growing Cult of Millennials Is Obsessed With Early Retirement. This 72-Year-Old Is Their Unlikely Inspiration” (angol nyelven). Money.com. [2021. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 22.)  
  8. When should I start saving for retirement?. Money. (Hozzáférés: 2018. december 18.)
  9. Tergesen. „The New Retirement Plan: Save Almost Everything, Spend Virtually Nothing”, Wall Street Journal, 2018. november 3. (Hozzáférés: 2019. január 28.) (amerikai angol nyelvű) 
  10. Kurutz. „How to Retire in Your 30s With $1 Million in the Bank”, The New York Times, 2018. szeptember 1. (Hozzáférés: 2019. január 28.) (amerikai angol nyelvű) 
  11. Bejder, Eva. Stå af hamsterhjulet - med penge nok til resten af livet (Danish nyelven) [Television production]. Denmark: DR2. A jelenet helye a filmen: 6:16. (Hozzáférés ideje: 2019-01-29.)
  12. a b Moss. „Can anyone retire in their 30s? Meet the people who say yes”, The Guardian, 2018. november 20. (Hozzáférés: 2018. december 18.) (brit angol nyelvű) 
  13. Pennington: FIRE followers Down Under seek early retirement (angol nyelven). The Sydney Morning Herald, 2018. február 23. (Hozzáférés: 2019. január 29.)
  14. Mad Fientist - Financial Independence and Early Retirement (amerikai angol nyelven). Mad Fientist. (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
  15. Ask the Savings Guy (amerikai angol nyelven). Ask The Savings Guy. [2021. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
  16. Podcast (amerikai angol nyelven). Afford Anything, 2018. november 3. (Hozzáférés: 2021. szeptember 23.)
  17. Howard: Being frugal is for the rich (angol nyelven). The Outline. (Hozzáférés: 2018. december 18.)
  18. The False Persistent Myth About FIRE and Tech Bros (angol nyelven). Our Next Life. (Hozzáférés: 2021. február 16.)
  19. Stokel-Walker: FIRE: The movement to live frugally and retire decades early (angol nyelven). www.bbc.com. (Hozzáférés: 2018. december 18.)
  20. Safe Withdrawal Series (angol nyelven). Early Retirement Now. (Hozzáférés: 2021. február 16.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a FIRE movement című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.