Füstjel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jelzőtorony a kínai nagy falon

A füstjel egy optikai kommunikációs forma, melyet az amerikai őslakosok és a kínaiak egyaránt feltaláltak. A felszálló füst útjába takarót tesznek, majd eltávolítják azt, ezzel szakítva meg a folytonos füstoszlopot. Némi gyakorlással megtanulható a füstfelhők formájának és méretének manipulálása. A felszálló füstfelhőket könnyen megfigyelheti bárki, aki látótávolságon belül van. Ezért a jeladó helyeket általában úgy választották meg, hogy minél nagyobb távolságból láthatóak legyenek. A kínai nagy falra épített jelzőtornyokból is adtak le füstjeleket, hogy ellenséges támadásokra figyelmeztessék egymást a védők.

Nincs szabványosított füstjel protokoll. Az alkalmazott jelrendszert közösen határozza meg a küldő és a fogadó fél.

Európában is van hagyománya a füstjeles kommunikációnak. A pápaválasztás sikerességét is a mai napig füstjellel hirdetik ki a Vatikánban.

Irodalom[szerkesztés]

  • Gusinde, Martin. Nordwind—Südwind. Mythen und Märchen der Feuerlandindianer (német nyelven). Kassel: E. Röth (1966) 
  • Itsz, Rudolf. A kihunyt tüzek földje, Napköve. Néprajzi elbeszélések (magyar nyelven). Budapest: Móra Könyvkiadó, 93–112. o. (1979)  Translation of the original: Итс, Р.Ф.. {{{title}}} (orosz nyelven). Ленинград: Detskaya Literatura (1974)  Title means: “Stone of sun”; chapter means: “The land of burnt-out fires”. (Leningrad: "Children's Literature" Publishing.)
  • Myers, Fred. Pintupi Country, Pintupi Self. USA: Smithsonian Institution (1986)