Exaráció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Till; az exaráció által létrejött pleisztocén korú üledék (Lee Vining Canyon, Yosemite National Park, California, USA)

Az exaráció (latinul: exarare - szántani) geológiai fogalom, glaciális erózió. A laza gleccserhordalék és a meglévő szilárd kőzet darabolódása, lecsiszolódása a gleccser haladása által.[1] Eredménye a till, mely a diagenezis során tillit kőzetté alakul.

Nevének eredete[szerkesztés]

Az exaráció, exaratáció elnevezés a latin exaratio - szántás, vagy gleccserszántás szóból származik, mely a gleccser által a medrét alkotó kőzetek exogén romboló folyamata.

Leírása[szerkesztés]

A szárazföldi és a hegyi gleccserek esetében létezik egy, a táplálkozási területhez közeli exszeparációs zóna, ahol a gleccser csak romboló munkát végez. Itt alakulnak ki az olyan domborzati formák, mint a trogue, a kos homlok, a görbe sziklák stb. Gyakran az egész üledéktakaró innen hordódik el, és masszív kristályos alapkőzet kerül felszínre, amelyen a gleccser jellegzetes barázdákat, hegeket és süllyedéseket alakít ki. Ezen a zónán kívül is előfordulhat exagglázió, de a gleccserfelhalmozódással párhuzamosan, különösen a drumlinok kialakulása során.

Az európai kontinentális eljegesedések eredményeként a balti pajzson egy nagy exagglomerációs zóna alakult ki. Az exagglázió eredményeként a balti pajzsról egy 60 méter vastag kristályos kőzetréteg került le.

Az exarációra az orosz tudományos közegben is létezik egy kifejezés: tengeri jég/toros képződmények fenék exaration (jégszántás) - a fenék (főként a tengerfenék) felszántása a hummocky-képződmények víz alatti részével. Legtöbb helyen a jég és a tengerfenék közötti kölcsönhatási folyamatok leírására nem használják az exaration kifejezést. Ehelyett például az USA-ban a "ice gouging[en]" kifejezést használják, Kanadában pedig a "ice scouring" kifejezést.

Források[szerkesztés]

  • Harald Zepp: Geomorphologie. Eine Einführung (= Grundriß allgemeine Geographie = UTB. Geographie. Band 2164). 3., durchgesehene Auflage, Nachdruck. Schöningh, Paderborn u. a. 2004, ISBN 3-8252-2164-4.
  • Эксарация // Большая советская энциклопедия : [в 66 т.] / гл. ред. О. Ю. Шмидт. — 1-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1926—1947.
  • Экзарация // Геологический словарь : [в 3 т.] / гл. ред. О. В. Петров. — 3-е изд., перераб. и доп. — СПб. : ВСЕГЕИ, 2010—2012.
  • Щукин, И. С. Четырёхъязычный энциклопедический словарь по физической географии. — Москва, 1980.
  • ОГОРОДОВ С.А. ЭКЗАРАЦИЯ ДНА МОРСКИМИ ЛЬДАМИ КАК ФАКТОР ВОЗНИКНОВЕНИЯ ЭКОЛОГИЧЕСКИ ОПАСНЫХ СИТУАЦИЙ НА ТРАССЕ ПОДВОДНОГО ПЕРЕХОДА ТРУБОПРОВОДАМИ И КАБЕЛЯМИ СВЯЗИ БАЙДАРАЦКОЙ ГУБЫ КАРСКОГО МОРЯ // Проблемы региональной экологии. — 2008-01-01. — Вып. 4. — ISSN 1728-323X.

Jegyzetek[szerkesztés]