Everything2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Everything2
Vállalkozás típusa
Oldal típusa
Elérhető nyelv(ek)angol
Alapítva1998
URLeverything2.com
Alexa-helyezés109 348 (2017. november 29.)

Az Everything2 (stilizáltan Everything2 vagy E2) egy kollaboratív online közösség, amely a felhasználók által beküldött írásos anyagok összekapcsolt adatbázisából áll. Az E2-t a minőség szempontjából moderálják, de nincs hivatalos irányelv a témák tekintetében. Az E2-n található írások témák és műfajok széles skáláját ölelik fel, beleértve enciklopédikus cikkeket, naplóbejegyzéseket (úgynevezett "daylogs"), verseket, humort és fikciót.

Története[szerkesztés]

Oostendorp smiling
Nathan Oostendorp alapító 2012-ben

Az E2 elődje egy hasonló adatbázis volt, az Everything (később "Everything1" vagy "E1"), amelyet Nathan Oostendorp indított el 1998 márciusa körül, és kezdetben szorosan kapcsolódott a Slashdot nevű, technológiával kapcsolatos híroldalhoz, és azt népszerűsítette (a Holland Christian High Schoolba járt különböző kulcsemberek révén), sőt (akkoriban) néhány rendszergazdát is megosztottak.[1] Az Everything2 szoftver jóval több funkciót kínált, és az Everything1 adatait kétszer is beépítették az E2-be: egyszer 1999. november 13-án, majd 2000 januárjában.

Az Everything2 szerver korábban a Slashdot szervereivel együtt üzemelt. Azonban valamivel azután, hogy az OSDN felvásárolta a Slashdotot, és áthelyezte a Slashdot szervereit, ez a tárhely rövid időn belül megszűnt. Ez azt eredményezte, hogy az Everything2 nagyjából 2003. november 6-tól december 9-ig nem volt elérhető. Az Everything2-t ezután egy ideig a Michigani Egyetem üzemeltette. Az Everything2 honlapja 2006. október 2-án így fogalmazott:

Most az Ann Arborban található Michigani Egyetemmel kötöttünk megállapodást. Az ő nagylelkűségüknek köszönhetően létezünk (amit, gondolom, a tudományos kíváncsiság motivál). Adtak nekünk néhány szervert, és ingyenesen működnek az internetszolgáltatónkként, és cserébe csak annyit kérnek, hogy ne jelenítsünk meg reklámokat[2].

Az Everything2 szervereit 2007 februárjában a közeli Michigan Állami Egyetemre költöztették.

Az E2 a Blockstackers Intergalactic vállalat magántulajdonában volt[3], de nem termel profitot, és a hosszú távú felhasználók úgy tekintenek rá, mint egy folyamatban lévő közös munkára. 2007 közepéig pénzadományokat és alkalmanként számítógépes hardvereket is elfogadott, de ezt már nem teszi. Néhány adminisztrátora kapcsolatban áll a Blockstackers-szel, néhányan nem. Az oldal nem tekinthető demokráciának, és az, hogy a felhasználók milyen mértékben befolyásolják a döntéseket, a döntések jellegétől és a döntéseket meghozó adminisztrátoroktól függ. 2012. január 23-án bejelentették, hogy az oldalt Everything2 Media LLC néven eladták Jay Bonci veterán felhasználónak és programozónak.

Az E1-ben az írások mérete 512 bájtra volt korlátozva. Ez, valamint az akkori, túlnyomórészt "geek" tagság és a csevegési lehetőségek hiánya miatt a korai munkák gyakran rossz minőségűek voltak, és tele voltak önivatkozó humorral. Ahogy az E2 bővült, szigorúbb minőségi elvárások alakultak ki, a régi anyagok nagy részét eltávolították, és a tagság érdeklődése szélesebb lett, bár kisebb létszámú. Sok tag inkább a Wikipédiához hasonló enciklopédikus cikkeket ír (sőt, néhányan aktívan hozzájárulnak mind az E2-hez, mind a Wikipédiához). Néhányan szépirodalmat vagy verseket írnak, néhányan témákat vitatnak meg, és néhányan napi naplót, úgynevezett "daylogot" írnak. A Wikipédiától eltérően az E2-n nincs kötelezően semleges nézőpont. A node-ok politikai meggyőződéséről készült nem hivatalos felmérés[4] azt mutatja, hogy a felhasználói bázis politikailag inkább balra hajlik. Vannak azonban konzervatív hangok is, és bár a (politikai vagy nem politikai jellegű) vitákat ritkán tűrik meg, a politikai vagy kulturális spektrum bármely részéből származó, jól megformált álláspontokat igen.

Az E2 "Site Trajectory"[5] szerint a forgalom a 2000. augusztusi 9976 újonnan létrehozott írásról a 2017. februári 93 új írásra esett vissza.

Software[szerkesztés]

Az E2 a szabadon elérhető Everything Engine-en (ecore) fut, ami egy Perl-alapon íródott, MySQL adatbázist használó rendszer.[6]

Források[szerkesztés]

  1. Geeks in Cyberspace. Youtube . [2021. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. március 12.)
  2. Archived E2 FAQ: How come the site goes down so much?. Everything2. (Hozzáférés: 2006. november 25.)
  3. Lampe, Dr. Cliff: The E2 Backstory. Everything2. (Hozzáférés: 2010. június 10.)
  4. E2 political compass@Everything2.com. Everything2.com, 2003. január 30. (Hozzáférés: 2013. szeptember 18.)
  5. Site Trajectory. Everything2.com. (Hozzáférés: 2022. szeptember 8.)
  6. Everything Engine. Everything2 , 2009. május 17. (Hozzáférés: 2015. március 19.)

További információk[szerkesztés]