European Synchrotron Radiation Facility

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Az ESRF területe
A gyűrű felülnézetből

Az European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) egy nemzetközi együttműködésben működtetett kutatóintézet, amely Európa legnagyobb szinkrotronsugár-forrását működteti a francia Grenoble városban. Az együttműködésnek jelenleg 22 ország a tagja (13 tagállam: Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Svájc, Belgium, Hollandia, Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország, Oroszország, és 9 társult állam, Ausztria, Portugália, Izrael, Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szolvákia, India, Dél-Afrika)[1] Pillanatnyilag Magyarország további részvétele bizonytalan. Éves költségvetése nagyjából 80 millió euro (25 milliárd forint), 630 embert foglalkoztat, és évente több mint 7000 látogató tudós kutatómunkáját segíti. A magyar kutatók 1995 óta vesznek részt az ott folyó kutatásokban.[2]

Az ESRF kutatásai nagy részben a röntgensugárzás felhasználására irányul. Olyan széles területek válnak ezzel kutathatóvá, mint a fehérje krisztallográfia, a földtudomány, a panetológia, az anyagtudomány, a kémia és a fizika.

A szinkrotron-sugárforrások nagyjából ugyanolyan szinkrotronokat használnak, mint amelyeket a részecske- és magfizikai kutatásokban használnak, hogy nagy energiára gyorsítsák a részecskéket. Itt azonban azt használják ki, hogy bármely töltött részecske, amely gyorsul sugárzást bocsájt ki. A szinkrotron-sugárforrások, mint az ESFR, olyan nagy energiasűrűséget, és a fotonok energiájának olyan széles tartományát képesek előállítani, amelyek nem érhetőek el hagyományos laboratóriumi sugárforrásokkal.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz European Synchrotron Radiation Facility témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

Koordináták: é. sz. 45° 12′ 32″, k. h. 5° 41′ 24″