Eugène Terre’Blanche

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Eugène Terre'Blanche
Eugene Terreblanche (386542672).jpg
Született 1941. január 31.
 Dél-afrikai Köztársaság, Ventersdorp
Elhunyt 2010. április 3. (69 évesen)
 Dél-afrikai Köztársaság, Ventersdorp
Állampolgársága dél-afrikai
Nemzetisége afrikáner
Foglalkozása politikus
Tisztség Afrikáner Ellenállási Mozgalom (1973. július 7. – 2010. április 3.)
Halál okaTompa tárggyal okozott ütés

Eugène Terre'Blanche (Ventersdorp, 1941. január 31. – ugyanott, 2010. április 3.) afrikáner nemzetiségű dél-afrikai politikai vezető volt. A Herstigte Nasionale Party nevű párt korábbi tagjaként az apartheid rendszer alatt megalapította az Afrikaner Weerstandsbeweginget (AWB, afrikáner ellenállási mozgalom). Az 1980-as és korai 1990-es években arról vált ismertté, hogy polgárháborúval fenyegetett a fehérek dél-afrikai hatalmának fenntartása érdekében. A nem faji alapú demokráciába való átmenet után felülvizsgálta nézeteit, és híveit arra buzdította, hogy küzdjenek egy független afrikáner országért, amelyre általában Volkstaat néven hivatkoztak. Terre'Blanche a szervezetet haláláig vezette.

Egy fekete benzinkúti munkás megtámadásáért és egy fekete biztonsági őr megölésének kísérletéért 1996 után három évet ült börtönben.

2010. április 3-án farmján agyonverték, feltételezések szerint két alkalmazottja volt a tettes.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eugène Terre'Blanche című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.