Eszperantó szókincs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az eszperantó szókincset eredetileg az L. L. Zamenhof által 1887-ben kiadott Unua Libro határozta meg. Körülbelül 900 szógyököt tartalmazott. A nyelvi szabályok lehetővé teszik a beszélőknek, hogy szükség szerint kölcsönözzenek szavakat, kölcsönözzenek egy alapszót, és abból származtassanak másokat. 1894-ben Zamenhof kiadta az első eszperantó szótárt, nevezetesen az Universala vortaro-t, amely öt nyelven íródott, és nagyobb mennyiségű szógyököt tartalmazott.[1]

Eredet[szerkesztés]

Az eszperantó középutat foglal el a "természetes" felépített nyelvek, mint például az Interlingva nyelv, amely tömegesen vesz át szavakat forrásnyelveiből, kevés belső származékkal, és a korábbi interfészek, például a Solresol nyelv között, ahol a szavaknak nincs történelmi kapcsolatuk más nyelvekkel. Az eszperantó nyelvben a szógyökök kölcsönzöttek, és megőrzik a forrásnyelvük formájának nagy részét, vagy a fonetikus formát (az ex-től) vagy az ortográfiai formát (pl. teamo - /angol/ team). Azonban minden gyök számos származékot képezhet, amelyek kissé hasonlíthatnak a forrásnyelvek egyenértékű szavaira, például a kormányzatra - registaro, amely a latin reg (uralni) gyökből származik.

Az eszperantó szókincs forrásnyelvei[szerkesztés]

Szóképzés[szerkesztés]

Bővebben[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Esperanta vortoprovizo című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ivan Gennagyjevics Sirjajev – Kökény Lajos – Bleier Vilmos – Kalocsay Kálmán: Eszperantó Enciklopédia: Unua Libro de Esperanto. www.eventoj.hu (eszperantóul) (1933) (Hozzáférés: 2022. augusztus 19.) „Laŭ tiutempa rusa leĝo ĉiu presita verko povis aperi en la librovendejoj nur tiam, kiam oni ricevis permeson de la cenzuro (krom ĝia antaŭa aprobo”

Források[szerkesztés]