Reta Vortaro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Reta Vortaro (ReVo) egy általános eszperantó szótár az interneten.

Mind a címszavak eszperantó definíciói, mind pedig a nemzeti nyelvű fordítások, valamint további információk, mint például példamondatok, képek megtalálhatók benne. A nyelvi indexek mellett rendelkezik speciális indexekkel és szinonimaszótárral is.

Története[szerkesztés]

A projektet 1997 végén kezdeményezte, technikailag Wolfram Diestel. Eredeti cél a PIV elektronikus változatának megteremtése lett volna, de a PIV szerkesztői érdeklődésének hiánya miatt a projekt egy külön online szótár létrehozását tűzte ki célul. Az egyik fontos forrása a Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto. Az e-mail szerkesztése 1999 végén kezdődött.[1]

Működése[szerkesztés]

A szerkesztés online szerkesztőn vagy e-mailen történik. A szerkesztéshez regisztrálni kell az adminisztrátoroknál. A cikkek saját XML-ben vannak létrehozva. A szerkesztők és az érintett felek közötti beszélgetés levelezőlistán zajlik. A tartalom és az eszközök GPL engedéllyel érhetők el.

A PIV és a ReVo közös történelmi alapokkal rendelkezik a Plena Ilustrita Vortaro de Esperanto anyagában. A fejlődés azonban különböző módon zajlott. Míg a PIV egy tökéletes általános szótárat próbál megadni a szókészlet és javaslatok elfogadásával, a ReVo inkább rögzíti a használt nyelvet. Megköveteli a szerkesztőktől, hogy legalább két forrást adjanak meg egy új szóhoz, amelyek közül legalább az egyik ne legyen szótár. Más szóval, míg a PIV bizonyos mértékig a nyelvhasználat előírását célozza, a ReVo inkább a leírás felé orientálódik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Retuloj: Historio de Reta Vortaro. revuloj.github.io (eszperantóul) (1999) (Hozzáférés: 2021. május 20.) „En Februaro 1998 SAT sur tri disketoj provizis specimenajn nereviziitajn artikolojn de PIV en formato MS Word. Dum la sekvaj monatoj estiĝis dokumenttipdifino (DTD), konvertoskripto al SGML verkita en la lingvo Perlo kaj transformskriptoj en la lingvo DSSSL por prepari la artikolojn kaj indeksojn kiel HTML.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reta Vortaro című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]