Eszperantótanárok Nemzetközi Szövetsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eszperantótanárok Nemzetközi Szövetsége

Alapítva1949
Típuscivil szervezet
SzékhelyBournemouth, Egyesült Királyság
Nyelvekeszperantó eszperantó
ElnökMireille Grosjean

Az Eszperantótanárok Nemzetközi Szövetsége weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Eszperantótanárok Nemzetközi Szövetsége témájú médiaállományokat.

Az Eszperantótanárok Nemzetközi Szövetsége (eszperantó: Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj röv.: ILEI) az eszperantótanárok és az eszperantóoktatók 1949-ben alapított szakmai szövetsége. Civil szervezet, amely kapcsolatban áll az Eszperantó Világszövetséggel. Az eszperantó nyelv és kultúra elterjedésének támogatása érdekében a civil szervezet könyveket és folyóiratokat jelentet meg, nemzetközi konferenciákat szervez és vizsgákat szervez világszerte az eszperantótanárok képesítésének igazolására. (Már 1910-ben megalakult az Internacia Asocio de Instruistoj (IAI)).[1]

Története[szerkesztés]

Az ILEI-t 1949. augusztus 12.-én alapították Bournemouth-ban, az Egyesült Királyságban. A második világháború előtt 1924-ben megalakult az Eszperantótanárok Világszövetsége (TAGE).

Az első vezetők 1949-ben Violet C. Nixon (Egyesült Királyság, elnök), Einar Dahl (svéd, titkár-pénztáros), Jeanne Dedieu (Franciaország, tanácsadó) és P. Korte (Hollandia, tanácsadó) voltak.

Később az ILEI-nek további elnöke volt még: Jeanne Dedieu (Franciaország) 1956-ban.[2]

Folyóiratai[szerkesztés]

ILEI-HU[szerkesztés]

Eszperantó Pedagógusok Magyarországi Egyesülete (EPME) (ismert ILEI-HU, Hungaria Asocio de Esperantistaj Pedagogoj neveken is) tagszervezete az Eszperantótanárok Nemzetközi Szövetsége az (ILEI)-nek ill. a Magyarországi Eszperantó Szövetség-nek is. Elnöke Németh József az Internacia Pedagogia Revuo (IPR) főszerkesztője (2021).

Története[szerkesztés]

Az ILEI-HU első említése az IPR 1974/1. számában található. Az egyesületet Cser Márta vezette. 1978-1984 Barcsay Zsuzsa volt az elnök. Az IPR 1985/1. száma szerint 1985 elején nem volt elnöke a civil szervezetnek. De az IPR 1985/2. számában már Kovács Márta volt a vezetője az ILEI-HU-nak.[3] 1990-ben regisztrált civil szervezetként került bejegyzésre az Eszperantó Pedagógusok Magyarországi Egyesülete.

edukado.net[szerkesztés]

Az edukado.net egy weboldal az eszperantó nyelv oktatásáról. Főleg az eszperantótanárok együttműködésére koncentrál, de segítséget nyújt az autodidakta tanulók számára is. Az oldalt 2001. december 15.-én indították el, és 2005-ben teljesen felújították. Kováts Katalin működteti az Esperantic Studies Alapítvány támogatásával.[4]

Története[szerkesztés]

Washington D.C., 2001. április. Az ESZA kötelékében dolgozó eszperantó aktivisták találkozóján felmerült az ötlet, hogy hozzanak létre egy adatbázist a tankönyvekhez, gyakorlatokhoz, kiadatlan tananyagokhoz, amelyeket az eszperantótanár kollégák készítettek, esetleg csak egyszer használnak, majd az anyagok egy fiók mélyére kerültek. Kováts Katalin egy másik észrevételét is kifejezte a témával kapcsolatban, nevezetesen a világszerte szétszórtan megjelent, már meglévő és kiadott tankönyvekről (könyvek, film- és hanganyagok, plakátok és játékok) szóló információkról. Számuk már meghaladta az ezret, és hiányzott egy platform, egy jó útmutató ahhoz, hogy a tanár kollégák megtalálják a minőségi, és használható, ám használaton kívüli oktató anyagokat. E két ötlet alapján Katalin programjavaslatot nyújtott be a másnapi ülésen. Nevezetesen: egy weboldal vázlata az említett funkciókkal és elérhetőséggel a kollégák számára az elkészített gyakorlatokról, anyagokról és az oktatóanyagokról szóló információkról. Az ESZA ülése elfogadta a tervet, Katalin pedig nekilátott a projektnek. Hokan Lundberg elkészítette az első vázlatokat a helyszínen.[5][6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ivan Gennagyjevics Sirjajev – Kökény Lajos – Bleier Vilmos – Kalocsay Kálmán: Eszperantó Enciklopédia: Instruistoj. weboldal (eszperantóul) (1933) (Hozzáférés: 2021. június 4.) „Jam en 1910 kunligiĝis 347 E-instruistoj diverslandaj en Int. Asocio de Instruistoj (IAI) kaj eldonis fakan organon Int. Pedagogia Revuo (IPR). Kasisto kaj redaktoro estis Th. ejka instruisto en Byst ice-Hostýn. (Ĉeĥosl.) La revuo estis bona, sed la redaktoro plendis pri malkontentiga kunlaboro, pri indiferenteco de la kolegoj.”
  2. ILEI szerkesztősége: Kio estas ILEI? weboldal (eszperantóul) (Hozzáférés: 2021/06/03/) „Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj (ILEI) estas la ĉefa kolektiĝejo por instruistoj kaj edukistoj de Esperanto.”
  3. Németh József: 40 jaroj de ILEI-HU,hungara sekcio de ILEI. Marcaltő: Internacia Pedagogia Revuo. 2014. 7. o.
  4. edukado.net szerkesztő-közössége: Pri la paĝaro: Mallonga prezento de la historio de nia paĝaro ekde la naskiĝo de la ideo. edukado.net (eszperantóul) (2001) (Hozzáférés: 2021/06/15/) „La nova paĝaro estis lanĉita la 15-an de decembro 2001. Poste dum du jaroj Argilo (Clayton Smith, CA) kompletigis kaj kunkonstruis – laŭ la planoj de Katalin la unuan version de www.edukado.net. En tiu tempo por ajna eta ŝanĝo la redaktoro bezonis programistan helpon por aldoni ion ajn al la paĝaro. Tio ne povis daŭri plu.”
  5. edukado.net szerkesztő-közössége szerző=Kováts Katalin: Mallonge pri edukado.net. edukado.net (eszperantóul) (2020) (Hozzáférés: 2021/06/19/) „Fulmprezento de la retejo por instruistoj kaj invito al la prelegoj dum la Virtuala Esperanto Kongreso de ILEI kaj Virtuala Kongreso de Esperanto.”
  6. Kováts Latalin: Mallonge pri edukado.net. www.youtube.com (eszperantóul) (2020) (Hozzáférés: 2021/06/19/) „Fulmprezento de la retejo por instruistoj kaj invito al la prelegoj dum la Virtuala Esperanto Kongreso de ILEI kaj Virtuala Kongreso de Esperanto.”
  7. EsperantoUSA: Katalin Kovats parolas pri edukado.net ĉe la AAIE kunsido en Junio 2012. www.youtube.com (eszperantóul) (2012) (Hozzáférés: 2021. június 19.) „Katalin Kovats, eksplikas al la AAIE (Usono) kunsido pri edukado.net.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Edukado.net című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.