Periféria (hardver)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Eszköz (informatika) szócikkből átirányítva)

A periféria olyan számítógépes hardver, mellyel egy gazdaszámítógép képességeit lehet bővíteni. A fogalom szűkebb értelemben használva azon eszközökre értendő, amelyek opcionális természetűek, szemben azokkal, melyekre vagy minden esetben szükség van, vagy elengedhetetlenek azért, hogy a számítógép működőképes legyen.

A fogalmat eredetileg azokra az eszközökre alkalmazták, melyek külsőleg csatlakoztak a gazdagéphez, jellemzően egy interfészen keresztül. Tipikus példa a joystick, a nyomtató és a lapolvasó.

A periféria szó alap jelentése környék, külváros, külterület, központtól távol eső.[1] Jelenti azt is, hogy egy témától távol eső, kevésbé fontos, mellékes.[2] A peri- görög előtag jelentése körül,[3] mellett,[4] körbe(vesz).[1]


Az eszközök, perifériák működtetéséhez a számítógépnek speciális, úgynevezett eszközmeghajtó (driver) programra van szüksége, amely biztosítja az eszköz operációs rendszerhez való illesztését, ezen keresztül a lehetőségeknek megfelelően szabványos kezelését.

Perifériák listája[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Arcanum Periféria
  2. Meaning of peripheral in English. (Hozzáférés: 2022. január 23.)
  3. szerk.: Radó Antal: Idegen szavak szótára, 10, Budapest: Lampel R. (Wodianer F. és fiai) (1942) 
  4. Bakos Ferenc.szerk.: Fábián Pál, Zigány Judit, Ármósné Eisenbarth Magda, Bödey József: Idegen szavak és kifejezések szótára. Budapest: Akadémiai Kiadó [1986]. ISBN 963-05-4262-5 

Források[szerkesztés]

  • Arcanum Periféria: periféria. (Hozzáférés: 2023. október 8.)